Обама: САЩ отварят нова глава в отношенията с Куба

17007
 Обама: САЩ отварят нова глава в отношенията с Куба
Снимка: Getty Images / Guliver

Президентът на САЩ Барак Обама направи изявление, оповестяващо преразглеждане на американската политика спрямо Куба. Обама каза, че е отворена „нова глава” в отношенията на Вашингтон с Хавана и е време да се сложи край на „остарелия подход”, който не е довел до напредък в двустранните отношения.

„Чрез тези промени, ние възнамеряваме да създадем повече шансове за американския и кубинския народ и да отворим нова глава”, каза американският държавен глава. „Изолацията не проработи с Куба”, каза Обама и се обърна към кубинците с димите: „Ние всички сме американци”.

САЩ планират да възстановят дипломатическите отношения с Куба

САЩ възнамеряват да възстановят дипломатическите отношения с Куба, според информация на CNN. Президентът на САЩ Барак Обама и лидерът ...

Барак Обама каза още, че САЩ ще преразгледат определянето на Куба като държава подпомагаща тероризма.

Президентът на САЩ благодари на папа Франциск за помощта в помиряването на двете държави.

В същото време президентът на Куба Раул Кастро каза в изявление по националната телевизия, че страната се е съгласила да възстанови дипломатическите отношения с врага от Студената война САЩ, след като размяна на затворници е прокарала пътя за историческата промяна.

„Ние се съгласихме да възстановим дипломатическите връзки след повече от половин век”, каза Кастро. Все пак, допълни той, въпросът за американското търговско ембарго остава нерешен.

Куба и САЩ освободиха агенти на реципрочна основа

Куба и САЩ освободиха агенти на реципрочна основа. Президентите на двета страниа Барак Обама и Кастро ще направят днес изявления за дву...

Сенатът на САЩ, в носия си състав, „внимателно ще проучи” промените в политиката на администрацията на САЩ по отношение на Куба, каза републиканецът Робърт Коркър, който скоро ще оглави комисията по външните работи в горната камара на Конгреса, предаде РИА Новости.

„Без съмнение политиката на САЩ се промени, но към момента не е ясно на какви промени е готово правителството в Куба. Ние внимателно ще проучи всички тези промени в политиката в рамките на следващия състав на Конгреса на САЩ”, каза Коркър.

В същото време демократът Робърт Менендес, който е председател на сенатската комисия по външните работи до края на годината, подложи на рязка критика действията на президента на САЩ Барак Обама по отношение на Куба. Менендес подчерта, че тези действия могат да накарат „диктаторски режими да използват американски граждани, работещи в чужбина,” за свои цели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com