200 хил. души поискаха екстрадиране на американеца, убил лъва Сесил в Зимбабве

9095
200 хил. души поискаха екстрадиране на американеца, убил лъва Сесил в Зимбабве

Близо 200 хиляди са се подписали в петиция до Белия Дом, в която се настоява за екстрадиране на американеца Уолтър Палмър, който е посочен като убиец на смятания за икона в Зимбабве лъв Сесил. 

Протестиращи пред кабинета му в Минесота изградиха мемориал от плюшени играчи. Те описаха Палмър като "убиец“, "терорист“. Властите в Зимбабве смятат, че американецът е бракониерствал и настояват за екстрадицията му. Случаят се разследва, информира БНР.

Американец губи работата си, заради убийство на защитен лъв

Американец е обвинен в убийството на лъв със звезден статут в резерват в Зимбабве, предаде Би Би Си, цитирана от БТВ. Заради обществени...

Звездната атракция на Зимбабве - 13 годишния лъв Сесил, който е бил и част от изследване на Оксфордския университет, стана жертва на популярен сред хората с по-дълбоки джобове спорт. Историята за изправилият се срещу лъва зъболекар доминира медийното пространство в Америка тази седмица. 

В основата на трагедията е лъв, който е бил примамен от група ловджии да напусне националния парк „Хуанге“, така че американския зъболекар Уолтър Палмър да може да го уцели с лък. Със смразяващи подробности властите в Зимбабве описаха последните часове на Сесил. След раняването му с лък, той е преследван в продължение на 40 часа. Когато е открит е застрелян, главата му е отсечена, кожата му съдрана, а трупът му оставен да се разложи. 

Емоционалният отговор на американците не се забави. Социалните мрежи бяха залети от с вълна от негативна реакция. Една от иконите в киното – 93-годишната Бети Уайт нарече смъртта на лъва „сърцераздирателна“.

Не липсваха и такива, които видяха в убийството и възможност да прокарат свои идеи. Републиканци атакуваха болшинството от медиите, които, според тях, подкрепят демократите. Консервативният радиоводещ Ръш Лимба обвини журналистите, че се поддават на драмата с лъва, вместо да обръщат внимание на един от скандалите в момента, свързан с твърденията за търгуване с ембриони от страна на организация, заставаща зад правото на жените да изберат аборт. 

Британска организация с апел за спасяването на последните два циркови лъва в България

Британската организация за защита на дивите животни Born Free отправи апел за спасението на последните два циркови лъва в България. От ...

Имаше и въпроси защо в новинарските емисии се отделя повече време за лъва, отколкото за изгореното палестинско дете. Сесил влезе и в полемиката за нарушаване правата на афроамериканците - как така има целокупна подкрепа за един убит лъв, а когато става дума за убийството на афроамериканци от полицията реакцията е по-слаба.

Факт е, че американците като цяло са против насилието над животни, но повечето от тях си не знаят за някои съществуващи практики. Има около 1000 организации по света, които се занимават с т.нар. Big Game Hunting или с организирането на огромни улови. За „да изпиташ тръпката“ се плаща около 35 хиляди долара на животно. Голям процент от прибиращите се с трофеи у дома са американци. Ако се провежда отговорно се смята, че ловът на трофеи носи приходи, които се инвестират в защита на застрашени видове. Но има и случаи с нелегално ловуване. 

Според разследващите в Зимбабве американецът попада в тази графа. Тези, които са били с него, са били с него са арестувани и сега са изправени пред глоби до 20 хиляди долара и около десет години затвор за бракониерство и липса на разрешително за ловуване. 

"До края на лова нямах представа, че лъвът, който убих е добре познат, местен фаворит и е бил част от изследване. Доверих се на експертизата на местните ми професионални водачи, за да съм сигурен, че ловът е бил легален", заяви самият Уолтър Палмър, който след няколко дни в неизвестно се свърза с властите.

Смел лъв се опита да открадне плячката на крокодили

Действието се развило в резерват в Кения, а постъпката на лъва заслужава адмирации след като дръзва да "нагази" в река пълна с крокодил...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com