91% от американците подкрепят въздушни удари в Ирак и Сирия

18729
91% от американците подкрепят въздушни удари в Ирак и Сирия
Снимка: Getty Images / Guliver

Голямото мнозинство от американците подкрепят американските въздушни удари в Ирак и Сирия срещу джихадистите от "Ислямска държава" (ИД), показва социологическо проучване, предаде БГНЕС.

91 на сто от американците считат, че ИД представлява сериозна заплаха за жизнените интереси на САЩ, показва изследването на "Вашингтон пост" и "Ей Би Си Нюз". 71% от анкетираните подкрепят въздушните удари, които американската армия нанася от един месец в Ирак, а 65 на сто се обявяват за разширяване на ударите към Сирия.

В Конгреса както републиканците, така и демократите искат единодушно "унищожаването" на ИД. Мнозина смятат, че американският президент вече разполага с необходимите правомощия да поведе въздушна кампания, но представители на двете партии призовават за формално гласуване, разрешаващо мащабна военна операция, особено ако тя включва изпращането на войници или просто допълнителни военни съветници.

Парламентарните лидери изглеждат склонни да не настояват за гласуване в разгара на предизборния период, но очакват Барак Обама да представи стратегията си първо в тесен кръг днес пред четиримата най-високопоставени представители на Конгреса, а утре вечер и публично пред американците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com