Америка е неспособна да се поучи от грешките си

8360
Америка е неспособна да се поучи от грешките си
Снимка: Gettyimages

Първият чернокож президент на Съединените щати беше избран, за да се бори с расизма и дискриминацията. Барак Обама заяви желанието си да прекрати войните в Ирак и Афганистан, да затвори затвора в Гуантанамо и да върне американската политика обратно към хуманните ценности. Вместо това обаче неговата вътрешна и външна политика се превърна в символ на неспособността на Вашингтон да покаже необходимата воля и желание да се поучи от грешките си. И точно когато начело на Белия дом стои афроамериканец, единството между бели и чернокожи в Съединените щати изглежда така невъзможно, както не е било никога досега.

Способна ли е Америка да се промени? След Майкъл Браун във Фъргюсън, Ерик Гарнър в Статън Айлънд и Скот Уокър в Чарлстън загиват все повече и повече чернокожи при – както твърдят официалните доклади – срещи с полицията. Вълната от недоволство, която заля страната през последната година, не допринесе по никакъв начин за това чернокожите да не бъдат третирани от белите полицаи като прокажени. „Животът на чернокожите има стойност“, гласят надписите на плакатите, издигнати от протестиращите. Но дали и във Вашингтон мислят така?

ТПТИ ще застраши демокрацията, смята експерт

В доклада на Института за пазарна икономика (ИПИ) относно Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) липсва анализ...

Скандалът с ЦРУ-анализите не повлия по никакъв начин на дебатите за смъртно наказание

На основа на пробите, взети от косата на заподозрените, в затвора попадат хиляди хора, а обвинените в по-тежки престъпления се екзекутират съгласно законодателството на страната. Съвсем наскоро обаче стана ясно, че Централното разузнавателно управление е предоставило грешни анализи на данни, получени при обработка на ДНК, съдържаща се в косата на обвиняемите. От централата на ЦРУ поднесоха извинения, но 20 човека вече бяха екзекутирани на база на информацията, предоставена от докладите им. Какво дискутира Америка обаче? Не и възможността да бъде премахнато смъртното наказание.

Войните продължават с нови технологични средства

Съединените щати изпращат безпилотни самолети в Пакистан, Афганистан и Йемен, и продължават да убиват десетки невинни хора във войната, водена – по официална информация – срещу терористите от „Ислямска държава“. Обама, който искаше да прекрати военната намеса на САЩ в другите части на света, продължи войните с нови, технологични средства.

Насилието в Балтимор не изненада никого

Наложиха вечерен час след тежките протести в Балтимор

Тежко въоръжени полицаи патрулираха улиците на Балтимор, САЩ след наложен вечер час от 10.00 вечерта до 5.00 сутринта във вторник. Това...

Ето защо насилието в Балтимор изненада малцина. Ситуацията, в която младеж от афро-американски произход в „бяла“ Америка загива от полицейско насилие, не е нова за държавата, която се олицетворява като носител на демократичните ценности.

Остава само един въпрос. Къде и кога ще падне следващата жертва.

Насилието в Балтимор не изненада никого

Ето защо агресията в Балтимор изненада малцина. Ситуацията, в която младеж от афро-американски произход в „бяла“ Америка загива от полицейско насилие, не е нова за държавата, която се олицетворява като носител на демократичните ценности.

Остава само един въпрос. Къде и кога ще падне следващата жертва.

САЩ включиха в списъка си с терористи предполагаемите извършители на атентата в Бургас

Във вторник САЩ посочиха поименно и включиха в черния си списък предполагаемите извършители на атентата от юли 2012 година, който беше ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com