Американският военен министър подава оставка

21129
Американският военен министър подава оставка
Снимка: Getty Images / Guliver

Американският министър на отбраната Чък Хейгъл ще бъде отстранен от поста, съобщи в. "Ню Йорк Таймс.

Решението да поиска оставката на министъра на отбраната - единственият републиканец в екипа на националната сигурност, Обама е взел миналия петък след серия от срещи в последните две седмици.

Според изданието причината за оставката на 68-годишния Хейгъл е, че той не може да се справи със задачата да се противопостави на групировката "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, предаде БГНЕС.

Хейгъл ще обяви оставката си в Белия дом по време на съвместна пресконференция с президента Барак Обама. Скоро ще бъде обявен наследник", обяви източник на АФП. Хейгъл ще остане на поста си, докато новият министър на отбраната бъде одобрен от Сената.

В интервю пред телевизия "PBS" миналата седмица Хейгъл избегна въпросите дали ще остане на поста си. "Преди всичко аз изпълнявам желанията на президента. Изключително съм благодарен за възможността, която имах през последните две години всеки ден да работя за страната и за мъжете и жените, които служат на тази страна. Когато стана сутрин не се притеснявам за работата си. Между другото не е необичайно понякога екипът да се променя. Не съм казал, че очаквам президентът да промени екипа си, това което казвам е, че не би било необичайно да направи такова нещо", съобщава списание "Тайм".

"Оставката на Хейгъл е явен знак за това, че новите заплахи за националната сигурност и най-вече "Ислямска държава" налагат използването на качества и възможности, различни от тези на Хейгъл", коментираха източници на Белия дом пред "Таймс".

"Хейгъл не е уволнен, а е постигнато взаимно съгласие, че е време той да си върви", добавят същите източници.

Америка: Не ни трябват повече войни, изморени сме

Конгресът и американският народ са уморени от военни авантюри, призна американският министър на отбраната Чък Хейгъл, съобщи Military T...

Според сътрудници на Хейгъл министърът на отбраната е имал планове да остане на поста си през целия си четиригодишен мандат. Той е на поста от февруари миналата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com