Американските спецслужби създали секретна търсачка

38244
Американските спецслужби създали секретна търсачка
Снимка: Thinkstock

Агенцията за национална сигурност на САЩ е създала подобна на Google търсачката за класифицирана информация на почти две дузини държавни агенции. В новата система за търсене се съдържа информация за личните данни на американците, в това число и за телефонните им разговори, съобщава Intercept, позовавайки се на документи, разпространени от бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън.

"ISReach е първата голяма търсачката за пълноценен обмен на метаданни за комуникация в разузнавателната общност, разработена в отговор на нарастващата потребност от събиране на данни, обработка и съхранение на големи обеми от информация, свързана с целите на разузнаването по целия свят", се казва в секретен документ от 2007 г. година.

САЩ няма да се координират с Асад в борбата с "Ислямска държава"

САЩ не възнамеряват да се координират със сирийския президент Башар Асад в борбата с джихадистите от "Ислямска държава", заяви говори...

Към момента достъп до ISReach имат над 1000 анализатори от 23 правителствени агенции на САЩ, занимаващи се с разузнавателни дейности. Основни ползватели на проекта са Министерството за борба с наркотиците, Федералното бюро за разследване (ФБР), ЦРУ и Разузнавателното управление на Министерството на отбраната на САЩ, предаде КРОСС.

Информацията, която се съхранява в търсачката, може да се използва за установяване местонахождението на хора, определяне на кръга, с който общуват; прогнозиране на бъдещите им действия и евентуално определяне на религиозните и политическите им възгледи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка