Анализ в "Стратфор": Американските медии заблуждават за Украйна

7671
Анализ в "Стратфор": Американските медии заблуждават за Украйна
Снимка: Getty Images/Guliver

Американските медии забравиха за геополитическите реалности, критикувайки Русия и Путин заради Украйна, констатира Джей Огилви от влиятелния частен аналитичен център "Стратфор" (Stratfor).

За да се избегне излишното изостряне на обстановката в Украйна, трябва да се припомни историята на тази страна, твърди политологът в анализа си, публикуван на сайта на центъра. Според него при оценките американските медии правят неверни и лъжливи сравнения, като говорят за Украйна като за една от страните в Източна Европа. Това е дълбоко погрешно, за разлика от другите страни от региона, населението на Украйна не е обединено от общ език и култура, пише Огилви.

"В САЩ за Украйна се говори като за още една източноевропейска държава, която се опитва да се освободи от 70-те години съветски гнет. Тази интерпретация е погрешна в корена си...Украйна се различава от повечето си съседи в Източна Европа. Тази държава е дълбоко разделена културно и политически, а нейните източни райони са тясно свързани с Русия", пише в статията. Като доказателство Огилви посочва резултатите от президентските избори в Украйна през 2004, 2010 и 2014 години, като ги сравнява с езиковия пейзаж в страната. Западните райони неизменно са гласували за прозападните кандидати Виктор Юшченко през 2004 г., Юлия Тимошенко през 2010 г. и Петро Порошенко през 2014 година. Докато в източните райони най-много гласове през 2004 и 2010 г. бе събрал проруският кандидат Виктор Янукович. Там на президентските избори през 2014 г. по-малко от половина от избирателите са гласували за Порошенко. Тези данни съвпадат с териториалното разпределение на езиците в Украйна, обобщава аналитикът на Stratfor. В източните райони, където прозападните кандидати са непопулярни, рускоезичното население наброява от 11% до 65%, а в Донецка и Луганска области дори нахвърля 66 процента.  

Но в американските медии тези важни геополитически реалности се засенчват от "натрапчивото внимание към личността на Владимир Путин", пише аналитикът. "Като се започне от подготовката за Зимната Олимпиада в Сочи, американската преса е пълна с нападки срещу Владимир Путин. Путин е избран като лесна мишена за американците", отбеляза Огилви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...