Анкета дава лека преднина на Ромни пред Обама

6012
Анкета дава лека преднина на Ромни пред Обама

Кандидатът на Републиканската партия за Белия дом Мит Ромни изпреварва с един процент настоящия президент от Демократическата партия Барак Обама и е възприеман като по-добрия от двамата кандидати за възстановяването на икономиката, показва обществено допитване.

Ден преди откриването на националното събрание на Републиканската партия, което беше отложено с един ден заради тропическата буря Айзък, в Тампа, щата Флорида, анкетата на "Вашингтон Поуст" и Ей Би Си Нюз дава лека преднина на Мит Ромни с 47% спрямо 46% за Барак Обама.

Анкетата е осъществена сред 857 избиратели от 22 до 25 август и е със статистическа грешка от 4%. Според изследването 80 на сто от избирателите считат, че икономиката е в лошо състояние, а 50% са на мнение, че Мит Ромни ще се справи по-добре в управлението й от опонента си демократ (43%).

Националните анкети обаче дават непълна представа за залозите в предизборната кампания. В действителност през ноември американците ще определят 538 "големи избиратели", разпределени пропорционално според населението на 50-те щата в страната. За да бъде избран президент, той трябва да спечели поне 270 "големи избиратели" и според тази система кандидатът, излязъл на първо място в даден щат, печели всички делегати от този щат.

След обявяването на избора на председателя на комисията по бюджета в Камарата на представителите Пол Райън за вицепрезидент Мит Ромни е спечелил няколко процента в социологическите изследвания.

Но според анкетата на "Вашингтон Поуст" и Ей Би Си мнозинството избиратели гледат негативно на проектите на Райън за съкращения във федералните програми като системата за здравни застраховки за възрастни хора Медикеър. Две трети от анкетираните заявили също така, че изборът на Пол Райън няма да промени техния избор на 6 ноември.

Анкетата показва още, че макар Ромни да вдъхва по-голямо доверие за управлението на икономиката, Барак Обама го изпреварва значително по социалните въпроси.

Редактор: Георги Иванов

Искат от Обама държавно погребение за Нийл Армстронг

Президентът Барак Обама е подложен на натиск да разреши държавно погребение за Нийл Армстронг - първия човек, стъпил на Луната, който п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка