Associated Press съди ФБР заради подриване на авторитет

4108
Associated Press съди ФБР заради подриване на авторитет
Снимка: Getty Images / Guliver

Американската информационна агенция Associated Press (АП) заведе иск срещу Федералното бюро за разследване (ФБР), създало фалшива новина от името на агенцията.

През 2007 година ФБР е пратило по имейл фалшива новина на АП, на която е трябвало да „клъвне“ 15-годишно момче, подозирано в заплахи за взривяване на училище в щата Вашингтон. Имейлът е послужил като "троянски кон", с който следователите заразили компютъра на заподозряния с програма за проследяване.

Американските власти подслушват AP

Една от най-влиятелните американски новинарски агенции в лицето на Associated Press (AP) обвини американските власти, че незаконно са п...

"ФБР незаконно е използвало ползващо се с доверие име на Асошиейтед прес, а също е създало ситуация, при която това доверие би могло да бъде значително подкопано“, гласи писмо на юристконсултката на агенцията Карън Кайзер, изпратено през 2014 г. до Ерик Холдър, тогавашният генерален прокурор на страната.

Според юристката, макар фалшивата новина да е била предназначена за един човек, тя лесно би мога да стане достояние на широката общественост, ако той я бе разпространил в социалните мрежи.

Агенцията поиска от ФБР информация, засягаща както създаването на новината, така и отчет колко пъти ведомството е прибягвало до подобни похвати след 2000-та година. Тъй като ФБР отказа да изпълни това искане, журналистите завели дело.

Пред Los Angeles Times професорът по право Аърн Каплан от университета Лойла твърди, че законът в САЩ е категоричен - когато става въпрос за установяване дали даден заподозрян в престъпление действително го е извършил или се кани да го извърши, тогава полицията има право да го лъже. Каплан обаче уточни, че с подобен похват ФБР и полицията биха могли да подрият общественото доверие към медиите.

Шефът на ФБР: Ислямска държава е по-голяма заплаха от Ал Кайда

Опитите на радикалната групировка Ислямска държава да насърчава американци с проблеми да се обърнат към насилието са станали по-голяма ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com