Дебат за флага на Конфедерацията

12507
Дебат за флага на Конфедерацията
Снимка: Getty Images/Guliver

Като резултат от скорошното кръвопролитие в църква за чернокожи в Южна Каролина се увеличиха призивите към Южна Каролина и други американски щати да премахнат флага на Конфедерацията от правителствените сгради. Желаещите знамето да бъде премахнато казват, че то е символ на робството и загатва за расизъм.

Парламентът на щат Южна Каролина скоро ще започне дебат за и против премахването на флага от мемориала пред сградата, издигнат в чест на войниците сражавали се на страната на подкрепялата робството Конфедерация по време на гражданската война в САЩ.

Най-срамният гаф на CNN: Как знамето на "Ислямска държава" се появи на гей парад

В събота (27 юни) по време на отразяване на митинг за равноправие между половете по телевизия CNN се появява обезпокоително съобщение, ...

По чисто съвпадение един ден след расисткото кръвопролитие в Южна Каролина, Върховният съд на САЩ излезе с решение по темата.

В делото Уолкър срещу отделението в Тексас на организацията „Синове на ветераните на Конфедерацията“ Върховният съд отсъди, че изписаните послания върху специалните регистрационни табели са форма на изявление на правителството, а не частно изказване защитено от конституцията, поради което щатът Тексас, а не частни лица, трябва да решава какво да има върху издаваните регистрационни табели.

Тексаското отделение на „Синове на ветераните на Конфедерацията“, асоциация на мъже-наследници на бивши войници и моряци на Конфедерацията – основана преди 120 години, поиска преди пет години да има специални регистрационни номера в Тексас. Щатските власти отхвърлиха искането и организацията заведе дело, с мотива, че отказът на специални регистрационни табели е нарушение на Първата поправка.

По повод на решението на съда Джонатан Мичъл, явил се по делото като представляващ щата Тексас, каза, че докато организации като „Синове на ветераните на Конфедерацията“ се опитват да защитават своята свобода на словото, то така нарушават правата на правителството. По думите му, съдът е дал правото на решение на щатите, „защото това е политическо решение, което всеки от щатите трябва да вземе и във всеки щат ще е различно, в зависимост от нагласите на населението за бойния флаг на Конфедерацията и как той да се използва“.

Кери: САЩ ще се стремят гей браковете да бъдат разрешени в цял свят

Съединените щати след легализацията на еднополовите бракове в страната ще се стремят да осигурят такива права на гейовете и в други дър...

От друга страна Джеймс Джордж, адвокат на „Синове на ветераните на Конфедерацията“, коментира, че е важно за обществото да се защитава свободата на словото , включително „непопулярните изказвания“.

Флагът на Конфедерацията е символ на Конфедерацията на американските щати – южни щати отделили се от Съединените щати през 1861 г. Те започват гражданска война за независимост от федералното правителство и за правото на запазване на робството. Издадената през 1862 г. Прокламация за еманципация от президента Ейбрахам Линкълн обявява свобода за всички роби в разбунтувалите се щати от Конфедерацията. Тези щати се предават през 1865 г., а робството официално е премахнато в САЩ в края на 1865 година в 13-та поправка в американската конституция.

Обвиненият бял младеж за убийството на девет афроамериканци в църква в град Чарлстън, Южна Каролина, по-рано през месеца е заснет да държи флага, станал обект на спорове.

Voice of America

САЩ призна гей браковете за законно право във всички щати

Върховният съд на САЩ призна еднополовите бракове за законно право във всички щати, съобщава Би Би Си, цитирана от БГНЕС. До сега брак...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com