Дилемата на САЩ: Да въоръжи ли украинските сили или не

37706
Дилемата на САЩ: Да въоръжи ли украинските сили или не
Снимка: Getty Images/Guliver

Обмисляйки да предоставят оръжия на Киев, САЩ може да подготвят рискована авантюра, чиито поддръжници твърдят, че това ще помогне за прекратяването на конфликта в Украйна, но противниците предупреждават, че може да разпали пламъците на войната.

Високопоставен член на администрацията на САЩ заяви в понеделник, че все още не е взето решение дали да бъдат изпратени оръжия в помощ на украинските сили, сражаващи се срещу подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна.

Обмислянето на такава стъпка се корени в гнева от отказа на руския президент Владимир Путин да предприеме стъпки за прекратяването на конфликта в Украйна, въпреки западните санкции, финансовата криза в Русия и опасенията около наблюдаваната през последните седмици ескалация на насилието.

Дилемата на Запада

То също отразява дилемата какво би могъл Западът да направи, ако санкциите се окажат неефективни или ако ефектът от тях е твърде бавен.

„По-силна украинска армия, с подобрени възможности за отбрана, ще увеличи шансовете за договаряне на мирно споразумение“, се казва в доклад на базирания във Вашингтон Атлантически съвет, според който военната помощ трябва да включва противотанкови оръдия, безпилотни самолети и бронетранспортьори.

Тези думи са приветствани от прозападните лидери, чиито сили търпят загуби на бойното поле и които обвиняват Русия в изпращането на войници и оръжия в подкрепа на бунтовниците.

В момента правителствените сили, които държат контрола върху железопътен възел близо до Донецк, са под натиск от сепаратистите, чиято артилерия и ракетни атаки са ръководени от руски военни специалисти.

Русия отхвърля обвиненията в пряка намеса. Тя твърди, че Вашингтон е показал истинското си лице, като е подкрепил определяното от Москва като желание на Киев да прекрати кризата, като смаже бунтовниците, вместо с дипломация.

Оръжията не биха имали особено влияние

Изпращането на оръжия в Киев може дори да няма особен ефект в конфликта, казват критици, и може да поощри пълномащабна руска атака срещу армията на Украйна, което пък на свой ред може да увеличи вероятността от директна западна интервенция.

„Изпращането на оръжия би разпалило конфликта и би играло в полза на украинското правителство, което прави всичко по силите си, за да въвлече САЩ и Запада по-дълбоко в този спор“, каза Отфрид Насауер, директор на Берлинския информационен център за трансатлантическа сигурност.

Западните правителства гледат с неохота на идеята за изпращането на международни миротворци, което най-вероятно ще трябва да включва руснаци и ще бъде неприемливо от Киев.

А в това време се надига схващане у Запада, че Путин може би уважава единствено силата и би склонил само ако се отговори на неговия блъф. Според тази логика той може да промени курса си, ако на Украйна бъдат предоставени средства за защита, които може да превърнат конфликта в продължителна борба, от която Русия може да съжалява.

Преди визитата на американския държавен секретар Джон Кери в украинската столица в четвъртък, бунтовниците и Киев увеличават залога, като мобилизират повече сили.

Източник от украинското президентство каза във вторник, че Украйна се нуждае от възможно най-голяма военна подкрепа от Запада, за да защити както собствената си граница, така и тази на Европа.

Франция не планира да въоръжава Украйна

Франция няма никакви планове да снабдява Украйна с оръжия, които да бъдат използвани за борбата й с проруските сепаратисти. Това съобщ...

Руските чиновници се сплотиха около Путин заради анексирането на Кримския полуостров от Украйна миналия март, а социологическите проучвания показват, че популярността му е висока, въпреки въздействието на наложените от САЩ и ЕС санкции и задаващата се рецесия.

Малко варианти за Запада

Изправен пред такова предизвикателство, Западът има малко възможности за засилване на натиска над Русия, освен нови санкции, след като изключи силовата намеса.

Предоставянето на оръжия, като съвременни радарни системи, които да противодействат на множеството ракетни системи на бунтовниците, все още не е предпочитана опция, въпреки приетия от американския Конгрес закон за предоставянето на военна помощ за Киев в размер на 350 млн. долара.

„Няма да успеем да направим украинската армия равна по сила на руската, със сигурност поне не в близкото бъдеще“, каза Бен Родс, съветник на американския президент Барак Обама по въпросите на външната политика в интервю за CNN. „Трябва да поддържаме перспективата, че най-добрият инструмент, който притежаваме за оказване на натиск над Русия, е икономическият натиск чрез санкции“, добави той.

Могерини поиска незабавно примирие в Източна Украйна

Ръководителката на Европейската служба за външна дейност Федерика Могерини призова за незабавно примирие в Източна Украйна, което ще ...

200-хилядната армия на Украйна няма да може да се мери с руските сили, ако Москва увеличи броя на оказващите помощ на сепаратистите военнослужещи, които вероятно ще бъдат подкрепяни от въздуха.

„Индивидуални доставки на оръжия от Запада няма да могат да променят коренно ситуацията. Това, което е нужно, е дългосрочно сътрудничество“, каза украинският военен анализатор Сергей Згурец.

Резултатът може да стане разделение

Практическа подкрепа от страна на ЕС и НАТО е малко вероятна, ако Вашингтон реши да изпрати оръжия. Това е важно, тъй като Вашингтон и ЕС се опитват да избегнат разделения, от които Русия може да се възползва.

„Засега причината, поради която не сме доставили летално оборудване, е да избегнем ескалация, която да въвлече дори по-директно Русия в конфликта“, каза представител на НАТО.

Какво замисля Русия за Гърция, КНДР и Украйна?

Световните медии съобщиха за възможната визита в Москва на Ким Чен Ун през май 2015 година. В официалното съобщение на руската стана не...

Германският канцлер Ангела Меркел заяви във вторник, че нейното правителство не подкрепя въоръжаването на Украйна със „смъртоносни, летални оръжия“ в борбата срещу сепаратистите.

Военният коментатор Александър Голц изрази мнение пред руското издание „Независимая газета“, че Украйна няма да може да използва оръжията, от които се нуждае, без хиляди американски инструктори.

„Можете да си представите реакцията на Русия, в чиито очи това ще представлява разполагане на НАТО по нашите граници“, пише той.

Voice of America

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка