Джон Кери очерта огнева линия "САЩ - Русия" около България

37393
Джон Кери очерта огнева линия "САЩ - Русия" около България
Снимка: БГНЕС

Американският държавен секретар Джон Кери очерта "огнева линия" около България на Балканите, предаде БГНЕС.

Пред Комисията по външна политика на Сената Кери заяви, че редица европейски страни, сред които Македония, Косово, Сърбия и Черна гора се намират на "огневата линия", когато става въпрос за отношенията между Вашингтон и Москва. По време не дебатите в Комисия сенаторът Кристофър Мърфи заяви, че Русия буквално марширува в Сърбия, както никога досега. "Когато става въпрос за Македония, Косово, Сърбия и Черна гора, както и за страни като Грузия, Молдова, Приднестровието – те се намират на огневата линия", каза Кери, отговаряйки на сенаторски въпрос за руското влияние в Европа. Той се съгласи с твърдението на Кристофър Мърфи, че "Русия води успешна пропагандна война в контекста на украинската криза".

Съществува загриженост, че евентуалното изпращане на оръжия за Украйна "хвърля сянка на далеч по-големия проект, който се реализира пред нас. А това е разширяването на руското влияние", каза Мърфи.

"Това, което се вижда в Украйна е само върхът на айсберга на руското влияние в този регион... Трябва да се потърсят правни инструменти за предотвратяване на това влияние, включително в Молдова, Грузия, Черна гора, Литва и балтийските републики", подчерта той.

Според американския сенатор става въпрос за асиметрична война. "Те купуват медии, плащат на държавни служители или заплашват тези, които не могат да подкупят", каза Мърфи. Според него това поведение на Русия не е намерило адекватен отговор от страна на Запада. "Необходими са ресурси за водене на подобна стратегия", заяви сенаторът и припомни, че миналата есен е бил на Балканите и е почувствал огромно руско влияние в Сърбия. "Руснаците си разиграват коня в Сърбия, както никога досега", добави той.

Джон Кери се опитва да убеди хората в САЩ, че Белият дом не иска да играе на победител и победен с Русия. "Вярвам, че Украйна може да се превърне във врата между Изтока и Запада. Тя може да има икономическо и митническо споразумение с ЕС. Всички трябва да помогнем икономически на Украйна да се развие", каза още държавният секретар.

Сенаторите на няколко пъти попитаха Кери за евентуална директна военна помощ за Киев, на което американският държавен секретар отговори: "Този въпрос активно се обсъжда".

В този вид Джон Кери очерта огнева линия около България.

Полша ще стане основата на антируска коалиция, предвиждат от „Стратфор”

Глобалната карта ще претърпи основни метаморфози в следващите десет години. Нови държави ще се превърнат в лидери в различните ключови ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка