Доказаха икономически шпионаж на САЩ срещу Бразилия

18434
Доказаха икономически шпионаж на САЩ срещу Бразилия

Съединените щати са шпионирали бразилския петролен гигант и най-голяма компания в южноамериканската страна - Петробрас (Petrobras) - става ясно от американските документи на тайните служби, разкрити в неделя от бразилската ТВ Глобо (TV Globo), предаде БГНЕС.

Телевизията показа документи от юни 2012 година, предоставени от американския компютърен специалист Едуард Сноудън.

Преди седмица Глобо вече разкри чрез документи на Сноудън, че комуникациите на Дилма Русеф (президент на Бразилия) са били наблюдавани и анализирани от американците.

Частната информационна мрежа на Петробрас, както й комуникациите на Русеф, са били следени от американската Агенция за национална сигурност (АНС). "Това противоречи на твърдението на АНС, че няма икономически шпионаж", подчерта бразилската телевизия.

Годишният оборот на Петробрас е 280 милиарда реала (около 93 милиарда евро по текущия валутен курс). Компанията е номер едно в света по добив на петрол в дълбоки води. Според Глобо не е известна степента на шпионажа или какво точно са търсили тайните служби на САЩ.

Обвиненията произтичат от разкритите документи на разузнаването на САЩ, предадени от бившия американски разузнавателен компютърен специалист Едуард Сноудън. Той е обвинен в шпионаж в САЩ, защото показа степента на електронно наблюдение на САЩ в света. Сноудън успя да получи временно убежище в Русия. Сноудън повери документите и на американския журналист Глен Грийнуолд, който в момента живее в Рио де Жанейро.

Американският президент Барак Обама обеща да отговори на бразилското правителство по обвиненията за американски шпионаж в Бразилия.

Русеф, която бе планирала да направи официално посещение във Вашингтон на 23 октомври, съобщи, че отлага пътуването на екипа, който трябваше да подготви визитата й в САЩ, докато очаква разяснения по въпроса.

Във вторник бразилският министър на съобщенията Пауло Бернардо заяви, че "всички обяснения от началото на този случай се оказват фалшиви".

"Изглежда по-тежко, отколкото на пръв поглед", бе подчертал Бернардо. "Това е търговски и индустриален шпионаж и е налице интерес на Съединените щати да узнаят предварително къде са залежите (големите находища на петрол в дълбоки води в Бразилия , бел. АФП) и други важни въпроси в икономически и търговски области", бе заявил министърът.

През юли Бразилия (столицата, бел. ред.) поиска Вашингтон да обясни, след като ежедневникът О Глобо (O Globo) разкри - въз основа на същите документи - че Бразилия е част от мрежа от 16 бази за шпионаж на американското разузнаване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com