Експерти: Купувайте злато, ще поскъпва още

18899
Експерти: Купувайте злато, ще поскъпва още

Няма валута в света, смятана за конвертируема, в която златото да не повиши стойността си през септември, твърди анализ на пазара от специализирана компания. Ръстът му достигна за месец 7.7% в долари, 5.6% в британски паунд и 5% в евро, предаде БЛИЦ.
Ако се вземе периода януари – септември доходността на инвестиралите в жълтия метал е още по-впечатляваща – 16% в долари, 10-8% в британски паунд и 16.3% в евро. През септември цената на златото проби нивата от 1790 долара и тества границата от 1800 долара за тройунция.

Това развитие на пазара провокира инвеститорите и те рязко увеличиха покупките си на инвестиционно злато. Само за август увеличението бе 63.5 тона, а през септември достигна 73.6 тона. Така общо покупките на ценния метал достигнаха 2559 тона.

Инвеститорите, които залагат на финансови активи - акции, облигации и деривативи, имат повод да бъдат все по-неспокойни за бъдещето си, най-малкото защото валутите, в които са деноминирани инвестициите им (били те долар, евро, йена, паунд или франк), крият огромен риск от обезценяване.

И докато лидерите на централните банки се опитват да задържат световната икономика над водата посредством напомпването на паричната маса, все повече инвеститори ще влагат спестяванията си в реални активи, като златото, които не носят кредитен риск (рискът отсрещната страна да фалира) и не могат да бъдат обезценявани посредством интервенции на централните банки.

Редактор: Десислава Ушатова

Експерти очакват нов скок на цената на златото

Вече няколко седмици цената на унция злато е около 1600 долара. Анализатори смятат, че са налице условия за нов ръст на цената на злато...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com