Еквадор потвърди, че дава убежище на Асанж

17147
Еквадор потвърди, че дава убежище на Асанж
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на Еквадор Рафаел Кореа потвърди, че страната му предоставя убежище на основателя на скандалния сайт Уикилийкс Джулиан Асанж, но отбеляза, че разрешаването на конфликтната ситуация изцяло зависи от Великобритания.

 "Ситуацията с Асандж може да бъде решена още утре, ако Великобритания му даде разрешение да напусне страната", цитира агенция Notimex изявление на Кореа по време на посещението му в Гватемала.

Асанж не е напускал посолството на Еквадор в Лондон от юни 2012 г., когато британски съд постанови да го екстрадира в Швеция за разпит по обвинения в престъпления от сексуален характер. Еквадор се съгласи да предостави убежище на Асандж, но британските власти са решени да "изпълнят задълженията си" пред Швеция. Пред вратите на посолството постоянно дежурят полицаи.

Според Correa, в САЩ има представители на влиятелни кръгове, които се обявяват дори за смъртно наказание за Асанж, което е в нарушение на международните права на човека.

В САЩ скандалът около сайта Уикилийкс избухна след публикуването на грами от дипломатическите служби на САЩ в чужбина. В поверителни материали, публикувани на сайта на 29 ноември 2010 г., съдържащи не много ласкави оценки за редица световни лидери. Преди това Уикилийкс публикува десетки хиляди документи за действията на американските войски в Ирак и Афганистан.

Преди дни адвокатка на Джулиан Асанж заяви, че е твърде прибързано да се говори, че нейният клиент ще напусне скоро посолството на Еквадор в Лондон. Дженифър Робинсън подчерта, че за да стане това, са необходими многобройни юридически процедури, които в момента се извършват. Преди това австралиецът заяви, че скоро ще напусне посолството на Еквадор, и косвено опроверга твърденията в медиите, че имал сериозни белодробни и сърдечни проблеми. Адвокатката Робинсън смята, че е много трудно да се говори за дата, когато Асанж ще напусне посолството, тъй като засега липсват каквито и да било гаранции, че няма да бъде екстрадиран в САЩ. Според нея това може да стане едва когато се получи уверение, че политическото му убежище ще бъде зачитано и че няма да има опасност от екстрадиция в САЩ.

Джулиан Асанж се кани да напусне скоро еквадорското посолство

Ще напусне ли Джулиан Асандж еквадорското посолство в Лондон – отговорът на този въпрос ще стане ясен „скоро”. Това б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com