Евреите по света вече са почти толкова, колкото преди Холокоста

20599
Евреите по света вече са почти толкова, колкото преди Холокоста
Снимка: Getty Images / Guliver

Еврейското население на света се е увеличило и вече е почти толкова, колкото е било преди Холокоста. Това стана ясно от огласен в неделя на заседание на израелското правителство годишен доклад, цитиран от Асошиейтед прес и Mediapool.

Според доклада на мозъчния тръст Институт по планиране на еврейската политика в световен мащаб евреите са около 14,2 милиона. Когато към този брой се прибавят и хората с по един родител евреин и тези, които се определят като имащи частично еврейско потекло, числото доближава 16,5 милиона, колкото е било еврейското население в навечерието на Втората световна война. Нацистите и техните колаборационисти са изтребили около 6 млн. евреи.

Все повече евреи напускат Украйна

През 2014 г. пет хиляди евреи са напуснали Украйна. През първите три месеца на тази година миграцията се увеличи с рекордните 215%. Пр...

Според доклада увеличаването на еврейското население се дължи отчасти на естествения прираст, основно в Израел, където живеят около 6,1 млн. евреи, а раждаемостта е една от най-високите в западния свят.

Документът обаче свързва увеличаването на числеността и с "променящите се тенденции в самоопределянето като евреин". Става ясно, че 59 процента от пълнолетните деца в САЩ, при които само единият родител е евреин, вече се самоопределят като евреи, тоест за пръв път стават мнозинство в тази група.

Председателят на института Авиноам Бар-Йосеф каза, че повечето от тези хора вероятно се самоопределят като евреи, защото да си евреин в САЩ вече е по-престижно, отколкото преди години. По думите му влияние за това е оказала и дейността на организацията "Бъртрайт Израел", която организира посещения с образователна цел на млади евреи в Израел.

Според доклада обаче намалява броят на американските евреи, които не са ортодоксални, но имат силно изразена еврейска идентичност и са интегрирани в американското общество. Като причини за това се посочват увеличаването на смесените бракове и ниската раждаемост.

Евреите в Европа са застрашени

В сряда, 15 април в Телавивския университет бе представен отчет за нивото на антисемитизма в света през 2014 година, изготвен от Център...

Евреите в САЩ са на второ място по численост в света - 5,7 млн. души. На трето място, но с доста по-малко еврейско население е Франция - с около 475 000 евреи, следвана от Канада.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com