ФБР преразглежда доказателства по 2600 случая, завършили с присъди

15295
ФБР преразглежда доказателства по 2600 случая, завършили с присъди
Снимка: Getty Images/Guliver

Федералното бюро за разследване (ФБР) и Министерството на правосъдието на САЩ признаха, че неверни научни заключения на експертите на бюрото може да са довели до неправомерни присъди при хиляди криминални случаи, включително смъртни присъди, пише New Scientist.

През 80-те и 90-те години на миналия век рутинна практика е било сравняването на косми под микроскоп в търсене на прилика между косъм на заподозрян и улика, намерена на местопрестъплението. Това се прави и днес, но обикновено се допълва от ДНК тест.

ФБР е насърчавало американски мюсюлмани да извършат атентати?

ФБР е насърчавало, тласкало, а понякога дори плащало на американски мюсюлмани да извършат атентати в нагласени тайни операции в САЩ сле...

Пред две години ФБР стартира разследване на 2600 присъди, включително 45 осъждания на смърт, търсейки случаи, когато техните експерти може да са преминали границите на науката, представяйки след това заключенията си в съда. Става въпрос за случаи, в които анализаторите са заявили, че два косъма са еднакви, когато е трябвало да посочат, че между тях има прилика, а не са еднакви, пише Агенция "Фокус".

Тази седмица се обобщиха данни, според които от десетте процента случаи, които са разгледани досега, по-голямата част съдържат грешки. В резултат 136 осъдени, сред които двама на смърт, ще получат писма за правото им да бъде извършен ДНК анализ, като възможност за доказване на невинността им. Това е допълнение към 23-те писма изпратени миналата година, включително до 14 души, очакващи смъртна присъда.

Това може да се окаже само началото на преразглеждане на съдебни заключения и то не само в лабораториите на ФБР, но и на други институции. В много от случаите, разбира се, има и други доказателства, които са довели до осъждане на подсъдимия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка