ГМО-царевица превзема Мексико

18717
ГМО-царевица превзема Мексико

Неправителствени организации са загрижени за предстоящо одобрение от Мексико на генномодифицирана царевица, която трябва да бъде засята на площ от около 2,4 милиона хектара. Мексиканското правителство все още не е взело решение, предаде БГНЕС.

"Всичко показва, че решението може да бъде взето през следващите седмици. Ние сме убедени, че президентът /Фелипе/ Калдерон ще го подпише, преди да напусне поста си на 1 декември", каза за АФП във вторник Силвия Риберо, говорителка на мексиканска природозащитна организация ETC /лат. букви/, базирана в Канада.

Миналата седмица ETC и организацията "Мрежа за защита на царевицата", със седалище в Мексико, излязоха с изявление, че такова решение ще бъде от полза за "агробизнес гиганти като Монсанто, Дюпон и Дау /Monsanto, DuPont, Dow/".

Мексиканският министър на земеделието Франсиско Майорка заяви тази седмица, че разглеждането на исканията на мултинационалните компании следва нормалния си ход и той не мисли, че решение ще има преди края на годината.

"Няма да насилваме нещата. Липсват правни документи и те не могат да бъдат публикувани до края на управлението на тази администрация", каза той в понеделник за всекидневника Ел Економиста /El Economista/.

Отглеждането на генномодифицирана царевица е спорен въпрос в Мексико, където растението е основна храна.

Мексико е един от водещите световни производители на бяла царевица и на повече от седем милиона тона жълта царевица за животновъдството и индустрията.

Мексиканското правителство разреши за употреба през 2011 г. отглеждането на жълта генномодифицирана царевица "Монсанто" в малки пилотни райони, въпреки критиките на движенията за защита на околната среда.

Редактор: Десислава Ушатова

Антония Първанова настоява за изследване риска от ГМО

Антония Първанова, заедно с други членове на Европейския парламент, се подписа под отворено писмо, с което се настоява за дългосрочна, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com