Храна за 400 млрд. долара се прахосва всяка година

20478
Храна за 400 млрд. долара се прахосва всяка година
Снимка: Thinkstock

Милиони домакинства в САЩ изпитват затруднения да осигурят прехраната си. В същото време милиони тонове храна биват изхвърляни, което прави прахосването на сериозен екологичен проблем, пише The New York Times.

Нов доклад показва, че приблизително 60 милиона метрични тона храна се разхищават всяка година в Съединените щати. Цената им се изчислява на 162 милиарда долара. Около 32 милиона метрични тона попадат на бунищата, което струва на местните власти 1.5 милиарда долара. Проблемът, разбира се, не се ограничава само в САЩ.

6 неща, които НЕ знаете за храната си

Малко са хората, които сядат и си броят калориите. Не е и нужно, за да поддържаме добро тегло и здраве. Има обаче неща, с които трябва ...

Според доклада една трета от произвежданата в глобален мащаб храна не се консумира, а общата цена на прахосаната храна достига 400 милиарда долара. Намаляването на разхитената храна от 20 на 50% би могло да спести от 120 до 300 милиарда долара годишно.

Хранителните продукти, изхвърляни от търговците и потребителите в развитите държави, биха били повече от достатъчно, за да се изхранят 870-те милиона гладуващи хора по света, според Организацията за прехрана и земеделие към ООН. Не само тези страни обаче имат проблеми с разхищаването на храна, а и африкански държави като Южна Африка.

С нарастването на световното население се очаква ситуацията да се влоши. Ако не се предприемат действия, през 2030 г. стойността на изхвърляната храна ще достигне 600 милиарда долара на година, обяснява агенция "Фокус".

Социалната цена е само едно от измеренията на проблема. Разхищаването на хранителни продукти е пряко свързано с опазването на околната среда и с климатичните промени, тъй като при производството им се използват огромни количества вода, торове и земя. Горивото, изразходвано при обработката, замразяването и транспорта също допринася за екологичната цена.

Вижте за какво можем да ползваме старата храна

Храната, както знаете, е жизнено необходима за човешкия организъм. Именно нуждата от нея ни кара понякога да купуваме доста повече, отк...

По-голямата част от хранителните отпадъци се изхвърлят на сметищата, където се разграждат и отделят метан. Глобално, това увеличава вредните емсии с 3.3 милиарда метрични тона годишно, които са 7 процента от общия обем на вредните газове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка