Истинският двигател на Wikileaks се изправя пред военния съд в САЩ

10411
Истинският двигател на Wikileaks се изправя пред военния съд в САЩ

След протестите в Турция и големите наводнения в Германия и Чехия, днес светът се вълнува от още едно фундаментално събитие – започва процесът срещу ефрейтор Брадли Манинг.

Кой е Брадли Манинг? Това е човекът, който постави началото на Wikileaks. Преди над три години, когато ефрейторът беше арестуван и призна, че е предал на Wikileaks 260 хил. дипломатически документи, в които има секретна информация. Сред тези документи е и оперативен видеозапис, на който се вижда как американски военен хеликоптер „Апачи” убива 12 цивилни в Ирак, включително деца и фоторепортер на „Ройтерс”.

"Уикилийкс": НАТО е вярвал, че България може да стане 16-а република на СССР

През 1974 година американските власти са се отнасяли сериозно към слуховете, че България може да влезе в състава на СССР като 16-ата ре...

Според публикация в „Маями Хералд” Манинг може да получи 20 години затвор за държавна измяна. Причината е, че той е признал вина, което се счита за смекчаващо обстоятелство. Това не се харесва твърде много на Белия дом, откъдето се надяват Манинг да влезе в затвора доживот.

През февруари тази година Манинг заяви, че е предал материалите на Wikileaks, за да покаже „жаждата за кръв” на американската армия. Той каза още, че не вярва, че информацията ще навреди на САЩ като страна. Манинг счита, че така е помогнал за началото на дебат по отношение на американската външна политика и военните намеси на САЩ. Според американските власти обаче в предадената от Манинг информация има 700 хил. доклади за бойни действия в Ирак и Афганистан, които, в неподходящи ръце, могат да навредят сериозно на Съединените щати.

Вече е ясно, че Манинг е избрал да бъде изслушан пред военен съдия, а не пред военен съд с жури. Очаква се изслушването да продължи цяло лято.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com