Канада закъсня да реагира на тероризма, въпреки че беше предупредена

27909
Канада закъсня да реагира на тероризма, въпреки че беше предупредена
Снимка: Getty Images/Guliver

Светът вече не е същият – тази сакрална мантра се повтаряше отново и отново след атентатите от 11 септември, 2001 година, когато беше сринат Световният търговски център в Ню Йорк, беше ударен Пентагона и загинаха няколко хиляди души.

Сега, 13 години по-късно, и Канада влезе в положението "не е същото". Северният съсед на САЩ се запозна отблизо със сянката на терора и даде жертви на своя земя – двама войници. Защо обаче се стигна дотук?

Харпър: Канада няма никога да бъде сплашена от терористи

Канадският премиер Стивън Харпър заяви в телевизионно изявление, че "Канада няма никога да бъде сплашена от терористични организации". ...

Според редица експертни мнения терористичен акт на канадска територия е бил въпрос на време – главно заради безусловната подкрепа на канадския премиер Стивън Харпър за политиката на САЩ в Близкия изток и конкретно по отношение на Сирия. „Терористът си е терорист, независимо дали в Дамаск, в Отава или Бостън. Трябва да сме наясно, че няма да се предпазим от тероризма, като просто наричаме биещите се в Сирия „борци за свобода”, коментира Жабьор Фатали, професор по международно право от Университета в Отава. Защото според мнозина Канада вече е дясната ръка на САЩ в международните отношения – такава, каквато е била Великобритания през 80-те години на XX век.

Историята


Пред Actualno.com нашият сънародник Стоян Станев, живеещ и работещ в Канада, разказа малко повече за моментната ситуация. По думите му няма въведени извънредни драконовски мерки след атентатите в Отава и в Сен Жан сюр Ришельо. Единствените взети мерки касаят Монреал – по-строга охрана на метрото, повече полицаи около кметството в града, както и на други ключови места, които не са официално обявени.

Изключително интересна е връзката между двете терористични нападения в Канада. Първото е на 20 октомври, в Сен Жан сюр Ришельо – родното място на прочутия пилот от Формула 1 Жак Вилньов, където на паркинг са прегазени двама войници, единият от които загива. Загиналият е 53-годишният Патрис Венсан, които е служил 28 години в канадските въоръжени сили. Убиецът му е Мартен Кутюр-Руло. Той обаче предпочита да се нарича с арабско име – Ахмад Преродения. Най-интересното е, че заради определени негови действия паспортът на Мартен е взет от канадските власти, но той не е арестуван, защото нямало основание за това. След убийството на Венсан, убиецът му е застрелян от силите на реда.

Канада в паника след стрелбите в столицата

Полицията в канадската столица Отава издирва лицата, открили днес стрелба в няколко части на града. При нападенията загина един войник,...

Второ нападение става два дни по-късно – в Отава. Нападателят е Мишел Зехаф-Бибо. Той влиза безпрепятствено в канадския парламент и пред Мемориала на загиналите канадски войници в Първата световна война убива с двуцевна пушка почетната стража – 24-годишният Натан Сирило. Сирило не е бил все още на редовна военна служба, но според близки е искал силно да бъде одобрен. По думите на г-н Станев, преди атентата охранителният контрол в канадския парламент и пред мемориала е бил на много ниско ниво, защото самият паметник всъщност е бил туристическа дестинация. Зехаф-Бибо е застрелян скоро след нападението.

Последствията


Убийството на Сирило е станало факт, въпреки че на 21 октомври Канада официално повиши нивото на терористична заплаха. На всичкото отгоре на 22 октомври, след нападението, канадски депутати признават официално пред CBS, че са били предупредени от отговорните власти за възможна терористична заплаха. Сега предстои пълно разследване защо охраната на парламента не е засилена.

Освен това вече е категорично доказано, че Кутюр-Руло и Зехаф-Бибо са се познавали. Бибо е живял в приют и постоянно се е молел на Аллах, сочат свидетелски показания. В Канада разследват и общо 80 души за връзки с „Ислямска държава”. Тепърва обаче предстои да се разкриват още много връзки и възможни опасности.

Стрелбата в Отава вдигна на крак НОРАД

НОРАД (Северноамериканското военновъздушно-космическо командване) е в повишена степен на тревога, след като по-рано днес в канадската с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com