Канадската провинция Квебек е готова да приеме "стотици или хиляди" бежанци

6695
Канадската провинция Квебек е готова да приеме "стотици или хиляди" бежанци
Снимка: Gettyimages.com

Квебек е готова да приеме "стотици или хиляди" сирийски бежанци. Това обяви в четвъртък премиерът на канадската провинция Филип Куйяр, съобщава БГНЕС.

Той призова канадските политически партии, които са в предизборна кампания, да се изразят ясно по този въпрос.

Македония, Австрия, Унгария и Сърбия с общи мерки срещу мигрантите

Македония, Австрия, Сърбия и Унгария днес в Охрид ще подпишат Меморандум за разбирателство за прилагането на необходимите мерки за сп...

"Трагично е, че имахме нужда от снимка на мъртво дете, за да се събуди нашата съвест", заяви премиерът на Квебек. Той коментира съдбата на малкото удавено момче от Сирия, чиято трагична снимка обиколи света.

"За него, вече е твърде късно, но (...) все още имаме време да реагираме за другите и да им протегнем ръка, както често сме правили ние в Квебек, и както ще го направим отново”, каза той, припомняйки даването на убежище на хиляди бежанци от войната във Виетнам и на "хората от лодките” в края на 70-те години на XX век.

От началото на годината Квебек е приютил 643-ма сирийски бежанци от общо "повече от 1900", очаквани до края на 2015 г. "Но аз вярвам, че ние можем и трябва да направим повече и много по-добре”, каза той.

Към 24 август Канада е приела 1074 сирийски бежанци от 10-те хиляди, за които се ангажира по-рано тази година, по данни на имиграционните власти, публикувани в четвъртък. Около 1300 души вече са приети в Канада по програма, обявена през юли 2013 година.

Яхяга иска Косово да приеме 3000 бежанци

Президентът на Атифете Яхяга призова правителството на Иса Мустафа да организира приема на 3000 бежанци от Сирия, които в момента се ...

От своя страна САЩ са готови да приемат близо 2 хиляди сирийски бежанци през тази година, съобщи на брифинг в четвъртък говорителят на Държавния департамент Марк Тонер. "Очакваме да приемем 1800 бежанци от Сирия до края на тази фискална година през октомври", каза Тонер.

Междувременно Върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш призова близо 200-те хиляди търсещи убежище в ЕС да бъдат разпределени между страните членки чрез задължителни квоти.

"Хората, които наистина се нуждаят от закрила, трябва да се възползват от програма за настаняване със задължителното участие на всички членове на ЕС. По предварителни оценки става дума за около 200 хиляди души", посочи Гутериш, цитиран от БНР.

На 9 септември се очаква Европейската комисия да оповести предложения за въвеждане на постоянен механизъм за "справедливо разпределение" на бежанците в страните от Европейския съюз. Първоначалното предложение на Еврокомисията за разпределение на квотен принцип на мигрантите от Африка и Близкия изток бе блокирано на срещата на върха през юни от лидерите на Великобритания, Дания, Ирландия и редица източноевропейски страни.

Как се печелят милиони от бежанци

Германски фирми печелят милиони от бизнеса с настаняването на бежанци. Повечето от тях отдавна са утвърдени на пазара. Напоследък обач...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com