Кандидатите за Белия дом - за и против сближаването с Куба

11884
Кандидатите за Белия дом - за и против сближаването с Куба
Снимка: Getty Images / Guliver

Повечето кандидати, които ще се борят да бъдат излъчени от Републиканската партия на САЩ за кандидат-президент, се противопоставят на опитите на администрацията на Барак Обама да възстанови дипломатическите отношения на страната с Куба.

„Печелившите от това зле премерено действие на Обама ще бъдат ужасните братя Кастро, които от десетилетия държат кубинския народ в потисничество“, заяви бившият губернатор на Флорида Джеб Буш в социалната мрежа, след като през декември Обама обяви, че иска да сложи край на дългогодишното търговско ембарго на САЩ срещу Куба с перспектива за възстановяване на дипломатическите отношения.
Сенатор Тед Круз от Тексас заяви, че кубинският президент Раул Кастро и неговият брат, бившият лидер Фидел, „просто са получили международна легитимация и крайно необходимата им финансова помощ от президента Обама“.

Сенаторът от Флорида Марко Рубио, който е син на кубински имигранти, също е категорично против и казва, че промяната в американската политика е „основана на илюзия“. Според него политиката на САЩ стъпва на „лъжата и илюзията, че по-големият достъп до стоки означава политическа свобода за кубинския народ“.

Сенаторът Линдзи Греъм от Южна Каролина обеща да положи усилия, за да попречи на харченето на пари за отваряне на американско посолство в Хавана. „Ще направя всичко възможно, за да замразя използването на средства за отваряне на посолство в Куба. Нормализирането на отношенията с Куба е лоша идея в лошо време“, заяви Греъм.

Може би добра идея

И други кандидати изразиха подобни позиции, но сенаторът от Кентъки Ранд Пол застана срещу течението, като посочи, че „в крайна сметка отварянето на Куба вероятно е добра идея“. Бащата на Ранд Пол – бившият конгресмен Рон Пол, бе дългогодишен критик на предишната американска политика по отношение на Куба.

От страната на демократите, фаворитът Хилари Клинтън е силен поддръжник на решението на администрацията за нормализиране на отношенията с Куба „Въпреки добрите намерения дългогодишната ни политика на изолация само засили хватката на Кастро над властта. Както вече съм казвала, най-добрият начин за промяна в Куба е народът й да има досег с ценностите, информацията и материалните блага на външния свят“, казва бившият държавен секретар на САЩ. Сенатор Бърни Сандърс от Върмонт подкрепи тази нагласа. „Време е Куба и САЩ да отгърнат страницата и да нормализиран отношенията си“, заяви той.

Voice of America

Губернаторът на Ню Джърси влезе в битката за Белия дом

Губернаторът на Ню Джърси Крис Кристи обяви, че се включва в борбата за президентския пост на САЩ в изборите през 2016 г., съобщава ТАС...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com