Касапинът Холмс искал да прилича на филмов злодей

7890
Касапинът Холмс искал да прилича на филмов злодей

Докато касапницата на премиерата на новия филм за Батман е повлияна от филмите с насилие, американска психиатърка размишлява, че това не може да е така.

Полицията в колорадското градче Аурора, където бе извършено злодеянието, разкри, че арестуваният масов убиец Джеймс Холмс бил с боядисана в червено коса, предаде агенция Асошиейтед прес, на която се позовава БНР. Така той искал да прилича на Жокера, злодейския герой от филмите за Батман.

В същото време пред телевизия "Фокс" психиатърката Кейт Ейблоу разви тезата, че филмите с насилие не са виновни за трагедията в щата Колорадо. Там по време на премиерата на филма "Тъмният рицар" Джеймс Холмс откри безразборна стрелба, убивайки 13 и ранявайки 59 души. Във филма главният отрицателен персонаж Бейн извършва масови убийства и мнозина американци се питат дали екшънът не е довел до масовото убийство.

Психиатърката обаче твърди, че "стрелбата е извършена не от Батман, а от реален човек. Без съмнение полутъмният кинотеатър, пълен с хора, дошли на премиерата на дългоочаквания филм, може да привлече човек, склонен към насилие. Но той може също да бъде привлечен и от футболни стадиони, ресторанти или политически мероприятия", умува специалистката. По думите й подобни случаи на немотивирана агресия са породени от личностни проблеми на престъпника. Най-често те датирали от ранното детство и можели да бъдат провокирани от психотравми като насилие в семейството или враждебно и подигравателно отношение от страна на връстници.

Освен това психиатърката смята, че сцените на насилие от новинарските предавания имат по-пагубен ефект от екшъните и фантастичните филми, нищо че последните могат да предизвикат силна емоционална реакция.

"Смятам, че трилогията "Тъмният рицар" е много по-малко вредна за зрителите от местните новинарски предавания по телевизията, които карат зрителя първоначално да се фокусира върху разрушението и смъртта, а след това за секунди да превключи на спорта и прогнозата за времето. Такова рязко превключване от една тема на друга създава усещането, че нито една трагедия по същество не е истинска", коментира Кейт Ейблоу.

Редактор: Петър Проданов

Обама: Стрелбата в Колорадо е безсмислена

Американският президент Барак Обама се отказа от предизборната си реч във Флорида, за да говори за кървавия инцидент в Колорадо, отнел ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com