Кои държави вкарват най-много хора в затвора?

11934
Кои държави вкарват най-много хора в затвора?
Снимка: Thinkstock

Преди 2-3 седмици Барак Обама се разписа като първия щатски президент, който е посетил федерален затвор. Това негово посещение бе част от продължила седмица инициатива за реформа в американската съдебна система, която цели да намали големия процент на американците, които живеят в някой от хилядите затвори в страната.

В затворите по света живеят 10,2 милиона души, като ¼ от всички тях са американци.

Първият вкаран в затвора магистрат ще излежи 3 години в затвора в Ловеч

Бившият прокурор от Районна прокуратура - Шумен Румен Пенев ще изтърпи 3-годишната си ефективна присъда по обвинение в получаване на по...

Но САЩ не е страната, която разполага с най-много затворници на глава от населението. 868 на всеки 100 000 души в Сейшелите са затворници, като САЩ се нарежда на второ място с 698 души на всеки 100 000 американци. Но издръжката на щатските затворници никак не е евтина.

Един затворник в САЩ годишно струва на данъкоплатците между 20 и 30 хиляди щатски долара. Шест пъти по-вероятно е да попаднете зад решетките в САЩ, в случай че сте цветнокож, и 3 пъти по-вероятно е, ако сте латиноамериканец.

Карибската страна Сейт Китс и Невис, която е под короната на английската кралица, е на трето място в света със своите 611 затворници на всеки 100 000 души.

Следват Вирджинските острови (4. място), Туркменистан (5. място), Куба (6. място), Руанда (7. място), Ел Салвадор (8. място), Руската федерация (9. място) и Тайланд (10. място). Във всяка една от тези страни броят на затворниците на глава от населението е между 450 и 550 души на всеки 100 000.

Наркобаронът Ел Чапо е избягал от затвора през дупка

Мексиканският наркобарон Хоакин Гусман с прякор Ел Чапо (Дребничкият) е избягал през дупка под душа, информира АФП. Гусман, по пр...

България се нарежда на 111. място в света по брой затворници на глава от населението, като 138 на всеки 100 000 души у нас живее зад решетките.

Използвани източници:
Meждународен център за изследване на затворите (International Centre for Prison Studies); ЦРУ - статистика(CIA World Statistics); Център за изследвания „Пю“(Pew Research Center).

Aвтор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com