Милиони американци тренират оцеляване при земетресение

34671
Милиони американци тренират оцеляване при земетресение
Снимка: Getty Images / Guliver

С надеждата да оцелеят при опустошително земетресение днес около 24 млн. американци ще бъдат "изненадани" от фалшива тревога за предстоящо природно бедствие. От тях 9,5 млн. са калифорнийци, предаде БГНЕС.

Учението е известно като Голямото рзгърсване /Great ShakeOut/ и за първи път беше проведено през 2008 г. в Калифорния. То дава възможност на отделните хора да предприемат мерки от първа необходимост за оцеляването си, но също така на транспортната администрация да намали скоростта на влаковете "в критичната ситуация" и т.н.

След 2008 г. подобни фалшиви тревоги започнаха да се провеждат и в други страни по света. Сега към учението на американците ще се включат и хиляди доброволци в Япония, Канада, Италия и Гуам. Марк Бентиън е човекът, който отговаря за тази мащабна организация. Поради проблемите с бюджета на САЩ Федералната агенция за действие при кризисни ситуации не успя да направи популярно учението през социалните мрежи. Но въпреки това броят на участниците тази година е по-голям, отколкото през 2012 г.

Южна Калифорния не е била сполетявана от разрушително земетресение от 1944 г., когато при трагедията в Нортридж загинаха 60 души и бяха ранени 7 000.

Организаторите на тазгодишното Голямо разтърсване ще се концентрират върху потенциалните пожари, които биха могли да избухнат при земетресение. Например в Лос Анджелис пожарникарите ще се захванат с "евакуацията на студенти, затрупани в разрушени сгради". Естествено, ще има симулирани пожари – напр. в класна стая в начално училище и т.н.

В няколко страни по света – като Япония и Мексико, е налице система за ранно предупреждение при земетресения, която дава няколко скъпоценни секунди на населението преди бедствието да настъпи. През септември губернаторът на Калифорния Джери Браун разпореди да бъдат проучени възможностите за финансиране на система за ранно предупреждение при земетресения, която да започне да работи от 2016 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com