НАСА обмисля използването на ядрени оръжия при астероидна заплаха

21490
НАСА обмисля използването на ядрени оръжия при астероидна заплаха
Снимка: Thinkstock

Националната космическа агенция (НАСА) и Агенцията за ядрена сигурност на САЩ обявиха, че работят заедно върху възможността за разрушаване на опасни астероиди с ядрени оръжия, пише MailOnline.

Учените смятат, че в близост до Земята има около един милион астероиди, които могат да се окажат заплаха за планетата. Съвсем малка част обаче са открити. Експлозията на неидентифициран обект в небето над Челябинск на 15 февруари миналата година с енергия между 20 и 30 пъти по-голямата от тази на атомната бомба, пусната над Хирошима, е драматично доказателство, че някоя от космическите скали може да удари Земята. Това е второто по големина небесно тяло, навлязло в атмосферата, след тунгуския метеорит, паднал в Сибир през 1908 година.

Роскосмос и НАСА продължават работата на МКС до 2024

Роскосмос (Федералната космическа агенция на Русия) и НАСА подписаха споразумение за продължаване на работата на Международната космиче...

Използването на ядрени оръжия вероятно ще е най-подходящо за астероиди и комети с диаметър между 50 и 150 метра. Според някои експерти разпръснатите в резултат на експлозията късове може да причинят по-голяма вреда, затова по-доброто решение е отклоняването на опасните космически обекти.

През последните две десетилетия НАСА изследва Космоса за опасни астероиди в близост до Земята с диаметър над 1 километър. Агенцията посочва, че е идентифицирала 98 процента от тях, но според компанията за рудодобив от астероди Planetary Resources съществуващата система за засичане е в състояние да проследи само 1 процент от намиращите в орбитата на Слънцето обекти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com