НАСА одобри концепцията за мисия до луната Европа

23629
НАСА одобри концепцията за мисия до луната Европа

Плановете за изпращане на космически кораб до луната на Юпитер Европа преминаха през сериозно сито, след като концепцията на експедицията получи одобрение от Националната космическа агенция на САЩ (НАСА) и продължава напред с фазата на формулиране, пише Space.com.

За учените изпращането на сонда, която да прелети покрай ледения спътник на Юпитер, има ключово значение, тъй като ще им даде възможност да установят вероятността там да съществува живот. Ако наблюденията покажат, че на Европа може да има условия за развитие на микробактериален живот, то това би означавало, че други луни в Слънчевата система, като спътника на Сатурн Ецелад, например, притежават същия потенциал.

Миниатюрни сонди може да изследват атмосферата на Юпитер през 2030 г.

През 2030 година “ято” от малки сонди може да навлезе в облаците на Юпитер, изпращайки към Земята данни за гъстата атмосфер...

Разработеният до момента план предвижда сондата да прелети 45 пъти покрай Европа по време на обиколките в орбитата на Юпитер, всяка от които ще продължава една седмица. Научните цели включват заснемане на изображения на ледената повърхност, както и извършване на дистанционни изследвания на вътрешността на небесното тяло.

“Днес ние правим вълнуващата стъпка от концепция към мисия в търсене на признаци на живот извън Земята”, казва Джон Грънсфелд, помощник директор на научното звено на НАСА. “Наблюденията на Европа през последните две десетилетия предоставиха интригуваща информация и вече настъпва време да търсим отговор на един от най-важните въпроси за човечеството”, изтъква той. Проектът за експедиция до Европа ще се ръководи от лабораторията на Агенцията в Пасадена, Калифорния. Наборът от инструменти, избрани да летят на борда на космическия апарат беше обявен през май.

Първата сонда, която прелетя покрай Европа през 80-те години на миналия век, беше Voyager, но Galileo беше първият космически апарат, който предостави доказателства за съществуването на глобален океан под ледената обвивка на луната на Юпитер. Преди две години с помощта на телескопа Hubble изследователи представиха изображения на водни гейзери на Европа.

Искането на Белия дом за федерален бюджет предвижда 18.5 милиона долара за разработването на експедицията. Миналата година Конгресът на САЩ отпусна 100 милиона долара, след като беше отправено искане за едва 15 милиона.

На спътник на Юпитер може да има живот

На един от спътниците на Юпитер може да има живот. Това стана ясно, след като НАСА публикува ново висококачествено изображение на Евр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка