Ноам Чомски: Сноудън е герой, на Вашингтон не му пука за тероризма

30980
Ноам Чомски: Сноудън е герой, на Вашингтон не му пука за тероризма
Снимка: Getty Images/Guliver

Едуард Сноудън трябва да се върне в САЩ и да бъде посрещнат като герой, а не да бъде заплашван от съд. За съд са тези, които той изобличи пред широката общественост, коментира известният политически активист и лингвист Ноам Чомски, цитиран от Democracy Now.

Чомски е един от първите американски интелектуалци, който се противопоставя на войната във Виетнам в есето си „Отговорността на интелектуалците”. И е категоричен, че масовото следене на комуникации от АНС не само не е спомогнало за успехи в борбата с тероризма, ами дори е задълбочило проблема – особено чрез използването на дронове за удари срещу терористични клетки.

Сноудън не иска да критикува Америка от Русия

Бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън отказва интервюта за медиите, защото не иска да критикува САЩ от Русия. Това заяви адвокатът му ...

Сноудън трябва да бъде поздравен като човек, изпълнил гражданския си дълг. Той информира всички американски граждани какво прави правителството им срещу тях. Това би го сторил само човек, който е наистина патриот, а не популист. Затова не само трябва да му бъде позволено да се върне в САЩ, ами и да бъде посрещнат с почести. Правителството трябва да се изправи на съд, не той, категоричен е Чомски.

Прочутият анализатор добавя следното: „Спомняте ли се, че когато наяве излязоха разкритията на Сноудън, моменталната реакция на най-високо държавно ниво беше, че програмите на АНС за подслушване са спрели 54 терористични акта (бел. ред. – думи на ген. Кийт Александър, директор на АНС). След това, когато медиите започнаха да натискат, броят падна до 12. И накрая остана само един – човек, който пратил 8500 долара до Сомалия. Това е то приносът в борбата с тероризма на програмата за подслушване на АНС. Нейната цел не е да спре тероризма. Нейната цел е да контролира гражданите. Трябва да сте много внимателни със силовите служби – те нямат причина да ви казват истината. Трябва да си зададете въпроса „Каква е истината?”.

Според Чомски същото важи за програмата за удари с дронове по терористични цели. Това е програма за убийства и терор в глобален мащаб. Тя генерира тероризъм и „на високото ниво” са напълно наясно с това, убеден е философът.

Атаките с дронове са насочени към хора, които са заподозрени, че някой ден ще се опитат да ни ударят – може би. Представете си сега същото да прави Иран на американска територия или в Израел – сигурно има много такива хора. Ще го приемем ли за легитимно? Говорим за това, че американците имаме правото да избиваме хора, които считаме за бъдеща заплаха за нас. Как гледа светът на това? Преди „Ал Кайда” и талибаните бяха само в Афганистан, територии на Пакистан, а сега са навсякъде – Западна Африка, Югоизточна Азия и тероризмът се разраства. Не мисля, че САЩ го генерира съзнателно, но просто не ни пука, завършва Чомски.

ФСБ искало да вербува Сноудън, но той отказал

Близка съмишленичка на Едуард Сноудън разкри в документален филм, че руското разузнаване е опитало да вербува бившия служител на Агенци...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com