Нови непостоянни членки влизат в СС на ООН

17481
Нови непостоянни членки влизат в СС на ООН
Снимка: Getty Images/Guliver

Съветът за сигурност на ООН има пет нови непостоянни членки - Испания, Ангола, Венецуела, Малайзия и Нова Зеландия. Те ще са такива за периода 2015-2016 г.

Изборът беше направен чрез тайно гласуване, като четирите страни са спечелили мнозинство от 2/3 от гласовете на присъстващите в залата делегати на страните членки на ООН, съобщава БГНЕС.

Ангола спечели 190 гласа, Венецуела - 181, Малайзия - 187, Нова Зеландия - 145. С тайно гласуване на световната организация Испания получи подкрепата на 132 от 193 страни членки на ООН - при необходимия минимум от 129 гласа. За Турция гласуваха 60 държави и тя не успя да се нареди сред петте.

По време на първото гласуване те не са преодолели бариерата от 129 гласа. Гласуването ще се повтаря, докато една от страните не получи две трети мнозинство. Възможно е на някакъв етап от борбата да се включи нов кандидат. Подобен случай имаше през 1979 г., когато спорът беше между Колумбия и Куба, но накрая беше одобрен компромисен кандидат в лицето на Мексико.

В гласуването днес, "изплуваха" две неочаквани кандидатки - Република Конго и Бразилия. И двете страни спечелили символичния един глас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com