"Ню Йорк таймс" за 09.09.2001: ЦРУ си е свършило работата, Пентагона - не

20784
"Ню Йорк таймс" за 09.09.2001: ЦРУ си е свършило работата, Пентагона - не

"Ню Йорк таймс" публикува статия на разследващия журналист Курт Ейченвалд който пише, че няколко месеца преди атентатите на 11 септември Белият дом е получил предупреждения за предстоящия удар, които обаче администрацията на президента Джордж Буш "проспали" и не успели да отреагират навреме.

Ейченвалд посочва в своето проучване, че Белия дом бил запознат с опасността още през май 2001 г., след което някои от президентските брифинги започват да се провеждат при засилени мерки за сигурност. Тази практика продължава до август същата година, когато по незнайни все още причини "нивото на секретност" е понижено. Интересното е, че журналиста е успял да издири документи, в които подробно се описват предстоящите нападения. "Атаката пристига", "ще има огромен брой жертви", "Бин Ладен оглавява атаката срещу САЩ... " и много други подобни откъси могат да се открият в някои от засекретените документи на тайните служби от преди 11 септември 2001 г.

САЩ обезщетяват заболелите от рак след 11 септември

Жителите на Ню Йорк, които са се разболели от рак след терористичния акт на 11 септември 2001 г., ще получат компенсации от правителств...

Пентагонът не приема сведенията за достоверни

Ейченвалд успява да достигне до материали, според които Пентагонът е бил запознат със заплахите, но не ги възприема насериозно. От ЦРУ на няколко пъти изпращат съобщение, в което алармират: "Ал-Кайда ще атакува", но от Пентагона заключават, че това е фалшива операция. Техните анализатори тогава смятат, че "Бин Ладен просто се опитва да отклони вниманието от заплахите за Ирак".

ЦРУ изработило блестяща отбранителна стратегия, която администрацията отхвърлила

Ейченвалд твърди в своята статия, че антитерористичния отдел на ЦРУ е изработил отлична програма, включваща многобройни предпазни мерки, но администрацията на Белия дом ги отхвърля.

Ню Йорк чества "Деня на възраждането" на мястото на кулите близнаци

Ню Йорк отбелязва деня в памет на жертвите на терористичния акт от 11 септември 2001 г., съобщава РИА Новости. По идея на кмета на гра...

Ню Йорк Таймс/КРОСС

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com