ООН се намесва заради петролен конфликт между Венецуела и Гвиана

10572
ООН се намесва заради петролен конфликт между Венецуела и Гвиана
Снимка: Gettyimages

И ООН вече ще се намесва заради яростен спор за петрол в Южна Америка. Главният секретар на ООН, г-н Бан Ки-мун, предложи миналата седмица да бъде разрешен дългогодишният териториален спор между Венецуела и Кооперативна република Гвиана (бивша Британска Гвиана), който избухна с нова сила през месец май тази година, когато в оспорваната територия, обхващаща 2/3 от общата площ на Гвиана, бяха открити залежи на нефт.

Бан Ки-мун заяви становището си пред репортети на конференция на карибските страни, където той се надяваше да получи подкрепа от представители на близките до Венецуела и Гвиана държави. Той обяви и желанието си да посети лично Гвиана в скоро време.

САЩ изместиха Русия като най-големият производител на петрол

САЩ взеха короната от Русия като най-големият производител на петрол и природен газ - знак за осезаемите промени в световния енергиен...

Американската петролна корпорация ExxonMobil обяви, че е открила нефтени залежи край бреговете на Гвиана, след което възникнаха серия от възражения от страна на Каракас, че Гвиана напълно нечестно експлоатира оспорвана територия, чието ползване би трябвало да е уредено чрез споразумение от 1966 г. в Женева.

Новото правителство на Гвиана атакува последвалото възражение, отправено от венецуелския президент Мадуро, определяйки го като „опит за анексия на нейните териториални води и крайбрежни земи“. Случайно или не, това се случва тъкмо в навечерието на последвалото разкритие на щатската петролна компания.

„Ако са склонни на съгласие, аз бих могъл да поема мисията да открия как и по какъв начин Венецуела и Гвиана биха са заинтересовали да преоткрият ООН като доброто ченге в случая“, обяви Бан Ки-мун, който говори по време на срещата на общността на 15-те държави от басейна на Карибите. Това се случи малко време, след като той се срещна с президента на Гвиана.

Слабо населените и напълно обхванати от джунгла оспорвани територии са познати като Есекибо (бел. ред - Есекибо е и река). Те обхващат толкова мащабна територия, колкото е 2/3 от цялата обща площ на Гвиана, което прави претенциите на Венецуела наистина внушителни. На практика тези земи функционират като част от територията на Гвиана и няма доказани следи от венецуелско влияние върху тях, твърдят защитници на тезата на граничещата с Венецуела южноамериканска страна.

Във варненското пристанище все още има нефтено петно

Все още личат следите от нефтения разлив, който покри територията на варненското пристанище през уикенда. Нефтосъбирач отстрани разлив...

Използвани източници: Reuters News Agency; United Nations.

Aвтор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com