Обама: Санкциите срещу Русия да останат, докато няма мир в Украйна

15791
Обама: Санкциите срещу Русия да останат, докато няма мир в Украйна
Снимка: Gettyimages

САЩ смятат, че западните санкции срещу Русия трябва да останат в сила, докато тя не изпълни своите задължения в съответствие с Минските договорености. Това заяви американският президент Барак Обама на пресконференция във Вашингтон с италианския премиер Матео Ренци, предаде БГНЕС.

Думите му бяха в отговор на въпрос по повод изтичащия през юли срок на ЕС за действието на санкциите. "Европейският съвет трябва да остави в сила санкциите, докато не видим изпълнението на Минските споразумения. Ако санкциите бъде отслабени, това ще даде неверен сигнал", каза Обама.

S&P потвърди негативната перспектива за руския кредитен рейтинг

Международната рейтингова агенция Standard&Poor's (S&P) потвърди кредитния рейтинг на Русия BB +" с "негативна" перспектива. ...

Междувременно Москва задочно реагира на позицията на САЩ. Изпращането на американски десантчици в Украйна противоречи директно на Минските споразумения и не може да не предизвика сериозно безпокойство. Това обяви Руското министерство на външните работи по повод съобщението, че група от 300 американски десантчици са пристигнали в Украйна.

По отношение на други важни санкции - тези срещу Иран, Обама остави отворена вратата за вдигането им, информира ABC. Американският президент посочи, че по-скоро в споразумението в Техеран ще има клауза, според която ако Иран наруши договорките за производство на ядрено оръжие, веднага да влязат в сила наказателни санкции. Обама призна и, че вече е подписал закон, според който Американският Конгрес ще има последната дума по текста на бъдещето споразумение с Иран.

В рамките на Иранския въпрос Обама коментира и, че не е изненадан от действията на Русия. Москва ще достави антиракетните системи S-300 на Техеран, за които беше подписан договор на стойност 800 млн. долара още през 2007 година. Заради западните санкции Русия се съобрази и не направи доставката. Честно казано съм изненадан, че Кремъл толкова дълго време не правеше доставката, заяви американският президент. Руската икономика е под натиск и тази сделка е важна за Русия, добави Обама.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка