Обама демонстрира различия с Израел за Иран

4867
Обама демонстрира различия с Израел за Иран

Президентът на САЩ Барак Обама и израелският премиер Бенямин Нетаняху няма да се срещнат този месец, въпреки желанията на израелците, съобщи Белият дом във вторник, позовавайки се на несъвпадение на работните им програми. Администрацията на Обама и властите в Израел са в обтегнати отношения заради някои разлики в позициите им спрямо Иран.

"Президентът ще пристигне в Ню Йорк за Общото събрание на Организацията на обединените нации в понеделник, 24 септември, и ще се върне във вторник, 25 септември. Министър-председателят на Израел пристига в Ню Йорк по-късно през седмицата", обясни пред АФП говорителят на Съвета за национална сигурност, Томи Виетор.

Малко преди това високопоставен израелски служител заяви пред АФП, че Белият дом е отклонил израелско искане за среща на Нетаняху при следващото му посещение за годишната среща на държавните и правителствените ръководители в Ню Йорк.

"За момента отговорът беше, че натовареният график няма да позволи на Обама такава среща", каза при условия на анонимност служителят.

Според американската страна двамата просто "няма да са в града по едно и също време". "Президентът и министър-председателят поддържат чести контакти и Нетаняху ще има срещи по време на посещението си в Съединените щати с други висши държавни служители на САЩ, като например държавния секретар Хилъри Клинтън".

Израелският вестник "Аарец" съобщи, че Нетаняху е готов да отиде във Вашингтон, за да се срещне с Обама, но Белият дом е отхвърлил молбата му. Американски официален представител, пожелал да остане анонимен, обаче подчерта, че израелската страна не е искала среща с Обама във федералната столица, която е на по-малко от един час със самолет от Ню Йорк.

Тези събития се случват в момент, когато Израел и Съединените щати изразяват по-открито различията си по иранския ядрен въпрос. Вашингтон се противопоставя на многократните искания на Нетаняху да наложи на Иран "ясна червена линия ", за да попречи да се сдобие с ядрени оръжия.

В отговор Нетаняху заяви, че международната общност не може да иска от Израел да изчака по отношение на Иран, щом не е посочила границите, които режима в Техеран не трябва да преминава в разработването на програмата си.

"Светът казва на Израел, че все още има време. Аз питам за какво и докога?", заяви Нетаняху по време на съвместна пресконференция с българския си колега Бойко Борисов в Ерусалим.

"Онези, които отказват да се определи червена линия по отношение на Иран, нямат моралното право да наложат червена светлина за Израел", предупреди израелският министър-председател.

По темата Иран Обама беше силно критикувана от републиканския си съперник Мит Ромни, който го обвини, че оставя Израел "да падне", като не реагира с достатъчно твърдост срещу Техеран.

Белият дом, като дава гаранции за "непоклатима" подкрепа за сигурността на Израел, същевременно гарантира, че САЩ ще бъдат в състояние да разберат, когато иранците решат да сглобят ядрена бомба.

Обама и Нетаняху, които се срещнаха в ООН през септември 2011 г. и се видяха за последен път в Белия дом през март миналата година, са в обтегнати отношения.

През май 2011 г. министър-председателят на Израел отхвърли публично предложението на президента на САЩ да се установят границите на бъдещата палестинска държава върху демаркационните линии от 1967 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка