Обама обяви плана си за справяне с климатичните проблеми

5692
Обама обяви плана си за справяне с климатичните проблеми
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Барак Обама представи дългоочаквания си план за преустройство на американската енергетика, което трябва да намали драстично вредните емисии от въгледобивната индустрия. Обама заяви, че програмата ще доведе до по-здравословни условия за живот и по-изгодни цени за крайните потребители, информира БНР.

До 2030 година въглеродните емисии от топлоцентралите трябва да бъдат сведени до 32% под равнището от 2005 година. Въглищата ще бъдат заменени с възобновяеми източници, чийто дял в енергийния микс ще нарасне от настоящите 10 на 28 процента.

САЩ дават 1 млрд. долара за бизнеса в Африка

Правителството на САЩ, банките и фондовете ще разпределят общо 1 милиард долара за развитие на бизнеса в Африка, обяви американският ...

Държавният глава на САЩ определи новите правила като "най-важната ни стъпка" срещу глобалното затопляне и отхвърли обвиненията, че той ще доведе до повишаване на безработицата и поскъпване на електричеството.

"Убеден съм, че няма по-сериозна заплаха за нас и за бъдещите поколения от измененията в климата", каза Барак Обама. "14 от 15-те от най-горещите години в историята се паднаха в първите петнадесет години от това столетие. Промяната в климата вече не е бъдеще, което предричаме за децата и внуците ни. Ние сме първото поколение, което я усеща, и последното, което може да стори нещо. Затова искам Съединените щати да поведат света срещу това предизвикателство", заяви той в обръщението си.

Обама заяви ,че сегашното е първото поколение, което усеща ефекта от промяната в климата, и последното, което все още може да направи нещо по въпрос. "Това е един от редките случаи заради величината и мащаба му. Ако не се справим, процесът може да се окаже необратим и да не успеем да се приспособим достатъчно. Когато става дума за климатичните промени, има случаи, в които може да е прекалено късно", заяви Барак Обама.

Новите рестрикции са най-значимата стъпка, която страната е поемала по въпроса с климатичните промени. Смята се, че ограничителните мерки за централите ще доведат и до намаляване случаите на астма със 70 процента.

Продава ли Обама Източна Украйна на Путин заради сделката с Иран?

Официалните представители на САЩ рядко посещават чуждестранните парламенти, за да убеждават депутатите да гласуват по един или друг нач...

Регулацията предвижда всеки щат да представи своя програма пред Агенцията за защита на околната среда, като действия по нея ще има при следващия президент. Инициативата на Барак Обама, която ще доведе до разгорещен дебат по време на кандидатпрезидентската кампания, среща съпротива от републиканците и бизнеса.

Някои въгледобивни компании възнамеряват да поискат съдебно решение, което да спре действието на плана, преди да е ясен изходът от всички съдебни спорове между индустрията и властта. Опонентите коментират, че предложението ще повиши цените на енергията и ще доведе до покачване на безработицата.

Същевременно страните членки на ООН съгласуваха целите си за изкореняване на крайната бедност в света до 2030 г. и контрол върху глобалното затопляне. Съгласуваният документ ще бъде утвърден на срещата на високо равнище на организацията, която ще се проведе в централата на организацията този септември

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка