Обама обмисля закриването на Гуантанамо

3761
Обама обмисля закриването на Гуантанамо
Снимка: Gettyimages

Президентът на САЩ Барак Обама разглежда разнообразни варианти за закриването на американския затвор в Гуантанамо, Куба.

"Президентът разглежда широк спектър варианти за закриването на затвора в Гуантанамо. Обсъжда се и инициативата по предаване на затворниците, утвърдена от Конгреса на САЩ", съобщи на брифинг пред журналисти говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

Обама преименува най-високия връх в Северна Америка

Американският президент Барак Обама сменя името на най-високия връх в Северна Америка. Това официално ще стане днес. Обама ще преимену...

Затворът в Гуантанамо е открит през 2002 г.- след атентатите срещу Световния търговски център в Ню Йорк на 11 септември 2001 г. По онова време САЩ предприемат военна операция срещу "Ал Кайда" и талибаните в Афганистан, като пленниците биват изпращани именно в Гуантанамо.

Понастоящем там има 116 затворници, всичките обвинени в тероризъм. Обама обяви, че ще закрие затвора още по време на предизборната си кампания през 2008 г. Когато стана президент през 2009 г., той се разпореди затворът да бъде закрит, което обаче не се е случило и до днес, най-вече заради съпротивата на Конгреса.

След възстановяването на отношенията с Куба Хавана поиска от Вашингтон да върне Гуантанамо. Първоначално държавният секретар Джон Кери категорично отхвърли подобна възможност. Становището му обаче претърпя скоростна еволюция, венецът на която бе апелът на Кери към Конгреса да разгледа въпроса и вземе "справедливо решение".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка