Обама тръгва на война срещу антибиотичната резистентност

18004
Обама тръгва на война срещу антибиотичната резистентност
Снимка: Gettyimages

Президентът на САЩ Барак Обама тръгва на война срещу бактериалната резистентност към антибиотици, като поиска удвояване на федералните средства за финансиране на научни изследвания, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Бактериалната резистентност засяга два милиона души годишно в САЩ. 23 000 от тях умират. Пряката икономическа цена на проблема е поне 20 милиарда долара годишно, уточнява публикуван от Белия дом документ.

В бъдеще хората ще живеят само 20 години?

Руски учени на базата на свои изследвания и наблюдения през последните години са стигнали до извода, че в близко бъдеще човешкият живот...

Повишаването на бюджетните средства до 1,2 милиарда долара през 2016 г. трябва да подобри употребата на антибиотици, както и оценката на рискове от бактериална резистентност, да засили санитарния контрол и да стимулира научните изследвания в здравната и селскостопанската област.

По-голямата част от пакета - 650 милиона долара, е предназначена за Националните здравни институти и службата по авангардни биомедицински изследвания и развойна дейност BARDA, за да бъдат увеличени инвестициите в разработването на нови антибактериални средства и тестове за бърза диагностика.

Финансирани от Националните здравни институти учени неотдавна успяха да разработят нов метод, с който извлякоха мощни антимикробни средства от микроорганизми в почвата, като теиксобактина. Това е първият нов антибиотик от повече от 25 години. Увеличаването на федералния бюджет ще позволи да бъдат стимулирани подобен тип иновации.

Бюджетните средства ще бъдат използвани също за засилване на контрола върху използването на антибиотици, за контрола на епидемии и случаи на микробна резистентност, като и за оценяването на нови антибиотици.

Откриха слабото място на резистентни към антибиотиците бактерии

Учени оповестиха, че са открили ахилесовата пета на някои резистентни към антибиотиците бактерии, а това може да доведе до разработване...

Белият дом е създал и работна група от министерствата на здравеопазването, отбраната и земеделието, която да представи на президента до февруари 2015 г. петгодишен работен план по този сериозен санитарен проблем. Създадена е и независима експертна група, която да определи начините за напредък в научните изследвания и санитарния контрол.

Според доклад на Световната здравна организация от април 2014 г съществува резистентност срещу много инфекциозни агенти, но най-вече срещу антибиотици за седем бактерии, причиняващи тежки заболявания като септицемията, диарии, пневмонии, инфекции на пикочните пътища и гонореята.

СЗО подготвя план за действие на световно ниво срещу бактериалната резистентност, който трябва да представи на Световната здравна асамблея през 2015 г.

Според изводите, направени неотдавна от експертна комисия към британското правителство, резистентността към антибиотици може да предизвика 10 милиона смъртни случая годишно в света до 2050 г.

Защо антибиотичната резистентност ни убива и можем ли да я спрем

Все по-често се случва Световната здравна организация да излиза с доклади, алармиращи за изключително опасната тенденция човечеството д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com