"Отговорен край” на най-продължителната война на САЩ

60732
"Отговорен край” на най-продължителната война на САЩ
Снимка: Getty Images / Guliver

Президентът Барак Обама съобщи, че 9800 американски войници ще останат в Афганистан след тази година,но всичките може да бъдат изтеглени, ако афганистанските лидери не подпишат споразумението за сътрудничество в сигурността.

Президентът представи своите планове за изтегляне на американските войски от Афганистан и довеждането до „отговорен край” на най-продължителната война на Америка. Той каза пред репортери в Розовата градина на Белия дом, че това е годината през която Съединените щати приключват своята бойна мисия в Афганистан и предават отговорността за сигурността на афганистанските сили.

Талибаните осъдите плановете на САЩ да останат в Афганистан до 2016 г.

Днес талибаните осъдиха плановете на американския президент Барак Обама войски на САЩ да останат в Афганистан до края на 2016 г., пре...

„В началото на 2015 г. ние ще имаме приблизително 9800 американски войници в различни точки на страната, заедно с нашите съюзници от НАТО и други партньори. До края на 2015 г. ще сме намалили това присъствие на приблизително половина”, каза той.

Президентът Обама се очаква да хвърли повече светлина върху външнополитическите си цели по време на възпоменателни изказване в сряда в американската военна академия „Уест пойнт”, Ню Йорк.

В изказването си в Белия дом Обама каза, че е време да се обърне страницата на последното десетилетие, през което толкова много от американската външна политика е била фокусирана върху войните в Афганистан и Ирак.

Той каза, че по-малко от 1000 военнослужещи ще останат в Афганистан, когато изтече мандатът му през януари 2017 г.

Анализаторът Артуро Муноз коментира, че има опасения че относително бързото изтегляне може да остави Афганистан уязвим.

САЩ отлагат изтеглянето от Афганистан за 2016 г.

Съединените щати планират да намалят числеността на своето военно присъствие в Афганистан до 9800 души през тази година и да сложат кра...

„Хората спорят за съветническа мисия, обучаваща мисия и от типа „спецчасти” мисия за провеждане на операции, но не и краткосрочна”, казва той.

В интервю за VOA Муноз казва, че Обама е избрал да оповести своята стратегия отрано, за да даде повече време на афганистанското правителство да реагира.

„Смятам, че това което прави Обама е, че наглася маркерите за вид продължително присъствие, каквото очаквам да има, и им (на афганистанското правителство) казва предварително: „Аз не искам да има 10-годишно присъствие”, каза Муноз.

В момента има 32 000 американски войници в Афганистан, но преди са достигали до 100 000.

Президентът Обама каза, че афганистанците ще поемат повече отговорности за своята собствена сигурност. американците, които останат през следващите две години, ще бъдат съветници.

Жертвите на свлачището в Афганистан достигнаха 2100 души

Огромното свлачище, което погреба цяло село в Североизточен Афганистан, е отнело живота на повече от 2100 души. Новината беше потвър...

„Така приключват воните през 21 век, не чрез церемонии за подписване, а чрез решителни удари по нашите противници, преход към избраното правителство, сили за сигурност обучени да поемат нещата и в края на краищата пълна отговорност”, каза Обама.

Заместникпредседателят на афганистанския сенат Рафулах Гул Афган каза пред VOA, че 9800 американски войници няма да са достатъчно за обучението на афганистанците да се борят с тероризма, особено след като 100 000 войници не са успели да се справят със задачата.

Той призова за ново споразумение за сигурност със следващия афганистански президент.

Voice of America

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка