Пентагонът ще обучава сирийски бунтовници за борба с ИД

17709
Пентагонът ще обучава сирийски бунтовници за борба с ИД
Снимка: Getty Images / Guliver

Вашингтон може да обучава сирийски бунтовници да водят от земята въздушните удари на коалицията срещу "Ислямска държава" /ИД/, съобщи Пентагонът.

На първо време обучението трябва да се концентрира върху основите на въоръжената борба и няма да включва доста по-сложната задача съобщаване на пилотите локализацията на целите, подчерта говорителят на американското военно министерство контраадмирал Джон Кърби.

Той каза, че не изключва такъв момент все пак да настъпи и бунтовниците да имат капацитета да засичат целите на място и да предават координатите им на пилотите. Той все пак наблегна, че не иска да оставя впечатление, че бунтовниците ще бъдат обучавани да бъдат опитни авиодиспечери, тъй като не става дума за това. Около 1000 американски войници трябва да бъдат разположени в Турция, Катар и Саудитска Арабия, за да обучават т. нар. умерени сирийски бунтовници, които да бъдат връщани след това в Сирия, за да се бият срещу групировката "Ислямска държава".

Обучението трябва да започне в средата на март. Американски представители казаха, че Пентагонът ще предоставя на бунтовниците и пикапи, автоматично оръжие, муниции и радиостанции. При последните удари за контрола на сирийския град Кобане на границата с Турция, американските самолети получиха подкрепа от земята от кюрдските сили, които им съобщаваха собствените си позиции и тези на ИД, обясни още контраадмирал Кърби.

Бъдещият шеф на Пентагона иска Русия "лишена от влияние"

Номинираният за шеф на Пентагона Аштън Картър призова Русия да бъде лишена от сфери на влияние. Докато отговаряше на въпросите по врем...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com