Полша призна: Водим преговори със САЩ за разполагане на тежко оръжие

24527
Полша призна: Водим преговори със САЩ за разполагане на тежко оръжие
Снимка: Getty Images / Guliver

Полша е в преговори с Вашингтон за разполагане на полска земя на американски тежки оръжия, заяви в интервю за агенция ПАП полският министър на отбраната Томаш Семоняк, предаде БГНЕС.

Водим такива преговори с американската страна. Това бе тема на разговорите с американския министър на отбраната Аштън Картър при посещението ми във Вашингтон на 19 май, каза министърът, коментирайки изнесеното в статия в събота на "Ню Йорк Таймс". Според вестника САЩ обмислят възможността да разположат в няколко страни от Източна Европа и балтийските държави своя тежка военна техника, достатъчна за 5000 американски военни, за противодействие срещу евентуална руска агресия.

Действаме от известно време за максимално американско военно присъствие в Полша и по целия източен фланг на НАТО. САЩ подготвят пакет от различни мерки. Сред тях е разполагането на тежко въоръжение в Полша и в други страни, заяви Семоняк. Относително лесно е прехвърлянето на части, но е добре да разполагаме с въоръжение в близост до опасните зони, отбеляза полският военен министър.

Ако полското предложение бъде прието от американското правителство, САЩ ще разположат за пръв път тежко въоръжение в източноевропейските страни, които се присъединиха към НАТО и които преди падането на берлинската стена бяха в сферата на влияние на Съветския съюз, отбелязва "Ню Йорк Таймс", който цитира неназовани американски и съюзнически източници.

Николай Цонев за износа за оръжие: Защо се мълчи кой е крайният получател?

Ние сме буре с барут. От 2008 година насам на територията на България има 15 взрива, като само един е във военно поделение – взри...

При сегашното състояние на плановете на Пентагона техника и въоръжение за близо 150 души (рота в американската армия) ще бъде складирано във всяка от трите балтийски републики. Въоръжение за рота или батальон (около 750 военнослужещи) ще бъде разположено в Полша, Румъния, България и може би Унгария, уточнили източниците, цитирани от "Ню Йорк Таймс".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа