Последни призиви преди изборите в САЩ

35919
Последни призиви преди изборите в САЩ
Снимка: Getty Images / Guliver

Навсякъде в САЩ кандидатите правят последни призиви за междинните парламентарни избори, които се ще проведат във вторник. Залогът е коя партия ще контролира всяка камара от Конгреса през оставащите две години от управлението на президента Барак Обама.

Сега е решителният момент за кандидатите да мобилизират поддръжниците си и да привлекат тези гласоподаватели, които все още не са взели решение. „Напомняме, че всеки един може да промени нещата, като излезе и гласува”, обяснява кандидат-сенаторът от Демократичната партия Мишел Нън.

И двете партии излъчиха най-влиятелните си фигури начело на кампанията: Републиканската партия - бившите участници в президентските избори Мит Ромни и Джон Маккейн, а Демократичната партия – бившия президент Бил Клинтън и бившия държавен секретар Хилари Клинтън.

Забележимо липсващ от кампанията на демократите бе президентът Обама, чийто понижаващ се рейтинг на одобрение накара уязвимите парламентаристи демократи да се дистанцират от Белия дом. Въпреки това миналата седмица Обама се появи в рамките на кампанията в Мичиган.

„Искам да ви кажа защо трябва да гласувате. Страната отбеляза истински напредък от най-лошата в живота ни икономическа криза. През последните четири и половина години американският бизнес създаде повече от 10 милиона нови работни места. През последните 6 месеца икономиката ни се разрасна с най-бързите темпове за последните 10 години”, заяви президентът пред публиката.

„Барак Обама се намира в същата позиция, в която беше бившият президент Джордж Буш преди шест години – персона нон грата за част от собствените си кандидати, освен когато им осигурява пари. Като цяло, те не искат да бъдат асоциирани с него”, смята политическият анализатор Норм Орнщайн.

От своя страна, републиканците се опитват неспирно да направят точно това. Очаква се те да задържат контрола си в Камарата на представителите. В Сената Републиканската партия ще има нужда от победа от шест места, за да отнеме контрола от демократите.

„Виждаме ясно, че нагласите са в полза на Републиканската партия. Обикновено партията, която не е представена в Белия дом, се справя добре на междинните избори. Това е труден път за демократите. Те трябва да запазят мнозинството си в Сената. А републиканците имат много начини да придобият мнозинство”, казва Орнщайн.

Демократите агитират за масова избирателна мобилизация, която според тях ще опровергае прогнозите на социологическите проучвания. Междувременно, републиканците изразяват все по-голяма увереност за победата си във вторник. Както винаги обаче именно тези, които гласуват на 4 ноември, ще имат последната дума.

Voice of America

Обама е с най-ниския си рейтинг на одобрение

Президентът на САЩ Барак Обама е с най-ниския си рейтинг на одобрение и то преди утрешните междинни избори за Конгреса. Това показват р...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com