Първият официален съперник на Клинтън за Белия дом ще срещне сериозно предизвикателство

6227
Първият официален съперник на Клинтън за Белия дом ще срещне сериозно предизвикателство
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският независим сенатор от Върмонт Бърни Сандърс обяви, че се кандидатира за президентската номинация на демократите, с което стана първият официален съперник на Хилари Клинтън. Кандидатурата му обаче не променя очакванията бившата първа дама на САЩ да спечели номинацията без сериозна конкуренция.

Избягвайки помпозността, с която вече няколко републиканци избраха да обявят кандидатурата си, Сандърс разпространи изявление до своите поддръжници, в което излага целите си за намаляване на неравенството в доходите, мерки за промените в климата и ограничаването на влиянието на парите в политиката. „След година на пътуване, дискусии и диалог, реших да бъда кандидат за демократската номинация за президент“, се казва в изявлението на Сандърс.

Нови протести в САЩ срещу полицейския произвол

Хиляди излязоха по улиците на Балтимор и други градове в САЩ, за да протестират срещу полицейския произвол. Водено от ученици, шествие...

Президентският му опит е смятан за крайно рискован, но неговата непоколебима позиция печелят одобрението на по-ляво настроените. Например, той е против чуждестранните военни интервенции и настоява за строг контрол върху банките. Това може да принуди Клинтън да задълбочи позицията си по тези въпроси.

„Смятам, че е време американският народ да каже стига толкова“, каза Сандърс в свое интервю. „Нужна ни е икономика, която работи за всички, не само за шепа милиардери“. Сандърс планира да официалния старт на своята кампания за 26 май в Бърлингтън, Върмонт, където в миналото е бил кмет, стана известно преди да бъде обявена неговата кандидатура. 73-годишният политик обещава предизборната му кампания да не е негативна и да поведе Демократическата партия към зрял дебат по въпросите, които го вълнуват. Той признава, че изправяйки се срещу Клинтън, ще срещне сериозно предизвикателство.

Роден в Бруклин, Сандърс служи 16 години като единствения конгресмен от Върмонт, преди да бъде избран за сенатор през 2006 г. Той често се хвали, че е най-дълго оцелелият независим политик в историята на Конгреса, но планира да се кандидатира като демократ, за да избегне пречки пред участието в щатски балотажи и дебати.

Демократите, които надяват повече либерални кандидати да се включат в надпреварата, като сенатор Елизабет Уорън от Масачузетс и бившия губернатор на Мериленд Мартин О‘Мали, приветстваха кандидатурата. Според тях, това ще отвори политическо пространство за хора, като Хилари Клинтън, да заемат по-дръзки позиции.

Америка е неспособна да се поучи от грешките си

Първият чернокож президент на Съединените щати беше избран, за да се бори с расизма и дискриминацията. Барак Обама заяви желанието си д...

Ако не друго, Сандърс, който има репутацията на груб, рязък и честен, обещава да бъде дързък и предупреждава кампанията му да бъде вземана на сериозно. „Смятам, че хората трябва да са малко по-внимателни, когато ме подценяват“, каза политикът.

The New York Times

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com