Расовите сблъсъци в САЩ

19969
Расовите сблъсъци в САЩ
Снимка: Getty Images

Гневът и възмущението от расизма в САЩ неизменно са предизвиквали размирици. Кратка хроника на най-тежките расови сблъсъци през последните 50 години:

Уотс, 1965

Джихадът като рекламна война

Западът не противодейства ефективно на рекламната стратегия на "Ислямска държава", а тя успява да се популяризира дори чрез западните ...

Искрата на размириците в предградието на Лос Анджелис - Уотс пламва от обикновена проверка на пътната полиция на 11 август 1965 година. При проверка на автомобил се стига до разпра между белите полицаи и членовете на семейството на тъмнокожия шофьор. Насъбират се множество хора. Тълпата нараства и след ареста на 21-годишния шофьор и неговите спътници. В размириците, които траят близо седмица, участват 30 000 души. В уличните сблъсъци загиват 34 души, над 1 000 души са ранени. Размириците предизвикват щети за над 40 милиона долара.

Нюарк, 1967

Бунтът в Нюарк, щата Ню Джърси започва на 12 юли 1967 година отново след спречкване между полицаи и тъмнокож шофьор. Двамата полицаи пребиват таксиметровия шофьор.След като той е откаран в болница, плъзват слухове, че е починал от раните си. Мнимата новина предизвиква петдневни улични сблъсъци, в които се намесва и националната гвардия. При сблъсъците загиват 26 души, а стотици са ранени.

Детройт, 1967

Най-тежките расови сблъсъци до този момент избухват на 23 юли 1967 година в Детройт. Поводът е полицейска акция в нелегален бар, където гостите празнуват завръщането на двама тъмнокожи войници от Виетнам. Полицаите се опитват да арестуват всичките 80 гости, стига се до сблъсъци, които продължават пет дни. Загиват 43 души. Над 1 00 души са ранени, а националната гвардия и полицията арестуват над 7 000 души.

Русия не е изпила горчивата чаша до дъно

Рублата се свлича, инфлацията расте и изяжда доходите на руснаците. А това е само началото, предрича Константин Егерт и пита не е ли в...

Убийството на Мартин Лутър Кинг, 1968

В над 100 американски града се стига да изблици на насилие след убийството на тъмнокожия правозащитник Мартин Лутър Кинг на 4 април 1968 година в Мемфис, щата Тенеси. В сблъсъците са убити 36 души, а над 2 000 са ранени. Най-силно засегнати са Чикаго, Балтимор и столицата Вашингтон. Сблъсъците във Вашингтон започват само няколко часа след атентата. Белият дом изпраща над 10 000 войници, за да поемат контрола над града. Размириците траят шест дена, през които са разрушени 1 200 сгради. В Чикаго и Балтимор също са изпратени войници.

Либерти сити, 1980

Най-големите расови размирици от края на 60-те години на миналия век избухват през 1980 година в Маями, щата Флорида. На 8 май съдът в Маями снема обвинението от двама бели полицейски служители, обвинени, че година преди това са пребили до смърт тъмнокож мотоциклетист, след като той пресякъл на червен сфетофар. В населения предимно с тъмнокожи жители квартал Либерти сити започва демонстрация, която прераства в улични сблъсъци. Насилието ескалира. Сблъсъците са овладени едва след три дена с помощта на националната гвардия и въвеждането на комендантски час. Равносметката е 18 убити, 400 ранени. Материалните щети възлизат на 100 милиона долара.

Лос Анджелис, 1992

Англия залага на шистовия газ

Англия смята да се преориентира към шистовия газ, а приходите да влага в държавен фонд, от който да се възползват и идните поколения. ...

Това видео неведнъж се е въртяло по различните телевизионни канали: бели полицаи са се скупчили край лежащия на земята афроамериканец Родни Кинг и го удрят с палките си. Полицаите изобщо не забелязват, че очевидец на инцидента заснема от балкона си сцената на побоя. Впоследствие полицаите се изправени пред съда. На 29 април 1992 година съдебните заседатели (предимно бели) оправдават полицаите. Решението на съда става повод за най-тежките расови размирици през 20-и век. В сблъсъците загиват над 50 души, над 2 000 са ранени. Материалните щети са за един милиард долара.

Синсинати, 2001

Най-тежките расови размирици от 1992 година насам протичат сравнително "леко". При сблъсъците в Синсинати са арестувани над 800 души, но за щастие няма убити. 19-годишният Тимоти Томас е 15-а жертва от 1992 година насам. Той е застрелян от бял полицай на 7 април. При сблъсъците тълпите нападат полицаи, стига се до оплячкосване на магазини. Ситуацията се нормализира след въведения четиридневен комендантски час. По-късно убиецът на Тимоти Томас е оправдан от съда.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com