Редица държави се събират, за да решат кой ще получи контрола над интернет

24520
Редица държави се събират, за да решат кой ще получи контрола над интернет
Снимка: Getty Images / Guliver

Редица държави не са доволни от влиянието, които САЩ имат върху интернет и по-специално от контрола, упражняван от ICANN (Интернет корпорация за присвоени имена и адреси), пише Engadget. Американското Министерство на търговията се съгласи да предаде надзора над организацията и ще се срещне с представители на редица държави в Нет Мундиал в Бразилия тази седмица, за да дискутира как да се извърши промяната.

Срещата се приемна критично в Съединените щати. Политически фигури както от републиканската, така и от демократическата партия, се противопоставят на решението за отказ от контролната функция. Сред противниците на промяната е и бившият американски президент Бил Клинтън, който смята, че много държави ще защитават други интереси, а не интересите на хората. Подобни опасения, отнасящи се до упражняването на цензура изразиха и лидери от Европейския съюз, предвид скорошните събития в Турция и други места по света.

Турция напуска световната мрежа

Министърът на комуникациите и транспорта на Турция Люфти Елван съобщи за плановете Турция да напусне световна мрежа www и да създаде св...

По ирония на съдбата Турция е една от държавите, които ще участват в дискусиите, отбелязва Engadget. Според две от страните, които не са включени в срещата - Русия и Китай, контролът върху ICANN трябва да бъде даден на ООН. САЩ не са съгласни с идеята и посочват, че биха предпочели да задържат контрола за още четири години, вместо да го предадат на друг правителствен орган. Американската държава подкрепя подход, при който представители на бизнеса, академичните среди и правителствата ще осъществяват надзор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com