Русия: Съжаляваме, че САЩ ни счита за ревизионистка държава

11760
Русия: Съжаляваме, че САЩ ни счита за ревизионистка държава
Снимка: Gettyimages.com

Русия съжалява, че е посочена като ревизионистка държава в новата американска стратегия за сигурност, обнародвана от Пентагона.

"Може да се изрази съжаление, защото концепцията за безопасността е документ, който е разчетен за средно- и дългосрочна перспектива. И наличието на такива формулировки в такъв документ свидетелста за конфронтационно настроение, лишено от какъвто и да е обективизъм към нашата страна", заяви президентския говорител Дмитрий Песков, предаде БГНЕС.

В новата национална стратегия, разработена от Пентагона, се казва, че ревизионистски настроени държави и екстремистките групировки са основните заплахи за безопасността на САЩ, макар те да не се стремят към военна противопоставяне със САЩ, както се констатира в документа. Стратегията е разработена под ръководството на председателя на Комитета на началник щабовете на американската армия ген. Мартин Демпски.

Като ревизионистки държави са посочени Русия, Китай, Иран и КНДР.

За Русия в 24-страничния документ се казва, че тя "не уважава суверенитета на своите съседи и е готова да използва сила за постигането на своите цели". Въоръжените сили на страната са обвинени, че "подкопават регионалната безопасност пряко и чрез трети страни". Тези стъпки "нарушават многобройните договорености, които е подписала Русия и се е задължила да ги спазва в съответствие с международните норми", смята военното министерство на САЩ.

Иран представлява "стратегическо предизвикателство за международната общност", КНДР "пряко заплашва съседите, особено Република Корея и Япония", а действията на Китай "добавят напрежение в Азиатско-тихоокеанския регион. Според оценката на Пентагона китайската страна действа по-специално в нарушение на нормите на международното право в Южно-китайско море. САЩ "подкрепят растежа на Китай" и го призовават "да стане партньор за осигуряване на по-голяма международна сигурност", се казва още в документа.

В същото време Вашингтон смята, че "нито една от тези държави", не се стреми към "пряк военен конфликт със САЩ или с техни съюзници", допълва стратегията.

"Ние запазваме привързаността си за взаимодействие с всички нации...Съответно, ние все така влагаме значителни усилия във военните отношения с Китай и съхраняване готовност за взаимодействие с Русия в сфери от взаимен интерес, като паралелно призоваваме тези две държави да регулират споровете по мирен път и в съответствие с международното право", твърди Пентагонът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка