САЩ: Амнистия за нелегални имигранти?

29962
САЩ: Амнистия за нелегални имигранти?
Снимка: Getty Images / Guliver

Американският президент огласи свой план за временно решение на проблема с милионите нелегални имигранти в САЩ. Кои групи имигранти засягат промените и защо републиканците се заканват на Обама?

Пет милиона незаконни имигранти в САЩ могат да си отдъхнат - американският президент Барак Обама е решен да ги предпази от екстрадиране. Вместо това те ще получат статут на временно пребиваващи в страната - с помощта на президентски декрет, подготвян от Обама. Вестник "Вашингтон пост" определи този план на президента като "най-съществената промяна в имиграционната система на страната от почти 3 десетилетия насам". Републиканците са възмутени - те обвиняват Обама, че се опитва да заобиколи Конгреса по един толкова важен за страната въпрос.

Най-влиятелният затворник на Турция

От 15 години Йоджалан е затворник на един остров край Истанбул. Въпреки изолацията си, лидерът на ПКК е един от четиримата най-влиятел...

Заплахите на републиканците

Новата президентска инициатива подейства на републиканците като червен плат, размахван пред очите на разярен бик. От години републиканците се опитват да пречат на реформите на Обама в имиграционното законодателство. Сега, когато те се чувстват още по-силни след последните избори, техният лидер в Сената Мич Макконъл предупреди: "Ако президентът Обама продължава да игнорира мнението на народа и се опитва да му налага своята воля, Конгресът ще бъде принуден да се намеси".

"Президентът усеща, че го изолират в ъгъла и е решил да действа", казва пред Дойче Веле Одри Сингър от института "Брукингс" във Вашингтон. Новото обтягане на отношенията между президента-демократ и републиканското мнозинство може да има сериозни политически последици - от блокиране работата на правителството до процедура по импийчмънт на президента, твърдят наблюдатели. "Налага се да изчакаме и да видим дали републиканците, които вече разполагат с мнозинсто в Конгреса, ще блокират мерките на Обама", допълва Сингър. Експресно допитване за NBC News/Wallstreet показва, че 48 процента от американците не одобряват това, че президентът се опитва да заобиколи Конгреса, а 38 на сто го подкрепят.

Данъци вместо екстрадиране

Опасността да въстанеш срещу исляма

Тя е смела жена: мюсюлманка, отказала да сключи принудителен брак, а след това приела християнството. Сабатина Джеймс не се страхува д...

Оспорван е не само начинът, по който Обама се опитва да прокара плана си, но и промените, които президентските укази ще внесат в съдържанието на имиграционните закони. Два са централните въпроси, посочва още представителката на "Брукингс": защитата срещу екстрадиране и разрешението за работа. От тези мерки ще се възползват около 5 милиона нелегални имигранти, според предвижданията на Обама. В бъдеще те ще получат право да работят легално в САЩ. "За тях, за техните семейства и деца, за цялото им фамилно обкръжение това е нов шанс. Така тези хора ще получат възможност за по-добра работа и ще започнат да плащат данъци", посочва Одри Сингър.

Промените на Обама са атакувани от републиканците още като "амнистия за нелегални имигранти". По този повод Сингър припомня, че тези около 5 милиона души, които ще могат да се възползват от реформите, ще получат само временно разрешение за пребиваване, а не постоянно. "Чак когато въпросът за престоя им в САЩ се уреди трайно, те ще получат и легален статут", казва тя. А това може да стане само с приемането на закон от американския Конгрес, но не и с указ на президента. "Всичко това са само временни мерки, които на всичкото отгоре могат да бъдат отменени от следващия президент", припомня Сингър.

"Целта на Обама е ясна - да осигури допълнителна защита на онези имигранти, чийто деца са придобили американско гражданство или имат разрешително за престой. Промените засягат хората, пребиваващи дългосрочно в САЩ със семействата си", посочва още Одри Сингър.

Източник: Дойче веле

Време е да спрем климатичната катастрофа

Глобалното затопляне на Земята е резултат от човешката дейност. Ако човечеството не преустанови добива на петрол и въглища, то сам&ogr...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com