САЩ: Събитията в Балтимор не са расизъм

7433
САЩ: Събитията в Балтимор не са расизъм
Снимка: Gettyimages

Белият дом отказва да признае събитията в Балтимор като проява на расизъм.

"Всяка ситуация трябва да се разглежда отделно и да се опитваме да реагираме на конкретните предизвикателства, с които се сблъскват местните жители", заяви президентският говорител Джош Ърнест на пресконференция.

Когато му напомниха за сходните произшествия във Фъргюсън, Ню Йорк или Кливлънд, той отвърна, че Барак Обама и администрацията му високо оценяват работата на полицията, но тук-таме в страната "се случва нарушаване на равнището на доверие между населението и правоохранителните органи". По думите на Ърнест в подобни случаи "се изисква лидерство от страна изборните длъжностни лица, от лидерите на местните общини, от правоохранителните органи в лицето на началството или редовите служители, за да се изяснят нещата с това доверие или недоверие".

Въоръжената полиция в Балтимор взе под охрана пожарните служби. Решението е взето, защото участниците в безредиците са пречели при гасенето на огъня. Някои от нарушителите са рязали с нож маркучите в различни части на града или пък са затруднявали придвижването на колите.

Междувременно полицията в Лос Анджелис въведе в действие "синьо равнище на тревога", което задължава полицаите да бъдат по двойки при изпълнение на служебните им задължение по улиците на града. Полицията уточни, че мярката е предприета заради събитията в Балтимор. В понеделник в града имаше масови безредици, съпроводени с нападения срещу полицаи, грабежи на магазини и палежи. Ранени бяха 15 полицейски служители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com