САЩ дават 1 млрд. долара за бизнеса в Африка

9942
САЩ дават 1 млрд. долара за бизнеса в Африка
Снимка: Gettyimages

Правителството на САЩ, банките и фондовете ще разпределят общо 1 милиард долара за развитие на бизнеса в Африка, обяви американският президент Барак Обама в реч пред световната среща на предприемачите в кенийската столица Найроби.

"Африка е един от най-бързо развиващите се райони на света. Хората изплуват от бедността", каза Обама, като обяви сумата, която САЩ ще предоставят на Африка.

Половината от средствата са предназначени за подпомагане на жените и младите хора, за които е много по-трудно да започнат собствен бизнес на континента." Ако половината от екипа не играе, имате голям проблем" каза Обама, който е придружаван от над 20 конгресмени и 200 инвеститори.

Кенийският президент Ухуру Кениата, от своя страна, се надява, че посещението на президента на САЩ ще поправи имиджа на континента и на Кения в света, който е подкопаван от терористичните атаки и други предизвикателства. "Африка е най-младата и най-обещаващата зона в света на неограничените възможности. Отминаха дните, когато нашият континент се гледаше само през призмата на отчаянието и унижението", каза той.

През септември в Ню Йорк ще бъде организирана среща с афроамерикански инвеститори, бизнесмени за основният проблем, който е ограниченият достъп до чужди капитали.

Това е четвъртата обиколка на Обама като ръководител на Белия дом в Африка, но първото му посещение в Кения. Преди две години, той не включи дома на баща си в обиколката си, защото по това време новоизбраният президент Кениата беше обвинен от Международния наказателен съд в престъпления срещу човечеството. Сега, тези обвинения бяха свалени.

Визитата се осъществява при повишени мерки за сигурност. В Найроби охраняват няколкостотин служители на сигурността на САЩ. Около 10 000 кенийски полицаи поддържат реда в столицата, което е около 25% от общия им брой.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com