САЩ искат да ползват турската база Инджирлик

20705
САЩ искат да ползват турската база Инджирлик
Снимка: Getty Images / Guliver

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл заяви, че ключовата военна помощ, която САЩ биха искали да получат от Турция, е достъп до военновъздушната база Инджирлик и помощ при обучението и оборудването на умерените сирийски сили, предаде Асошиейтед прес.

Той посочи също, че искането на турския президент САЩ да установят зона на сигурност по границата на Турция със Сирия "не е обмисляно сериозно", но добави, че американските лидери са отворени за дискусии по този въпрос, предаде Стандарт нюз.

ООН: Над 12 000 души може да загинат, ако ИД превземе Кобане

Над 12 000 души може да загинат, ако "Ислямска държава" превземе Кобане, предупреди ООН и отправи призив към Турция да предотврати клан...

Съединените щати са нанесли девет въздушни удара вчера срещу бойци на групировката Ислямска държава в района на сирийския град Кобане, съобщи Ройтерс, позовавайки се на американското Централно командване. Шест от ударите са били нанесени срещу части на Ислямска държава южно от град Кобане, а другите три - северно от града. Разрушени са също няколко сгради, използвани от групировката.

Няколко хиляди кюрди излязоха снощи по улиците на редица германски градове, недоволни от нерешителните според тях действия на международната общност и в частност на Турция в борбата срещу групировката Ислямска държава, съобщи ИТАР-ТАСС.

Според данни на полицията около 2,5 хиляди кюрди са се включили в демонстрациите в различни градове в страната. Най-многочислени бяха протестите в Щутгарт, Манхайм и Карлсруе. Те протекоха без инциденти.

Напрегната беше обстановката в Мюнхен, където кюрдско шествие премина по улица, на която се намират множество турски магазини и заведения. Полицаите задържаха четирима участници в протеста, които се опитаха да предизвикат кавга със случайни минувачи.

Турският външен министър: Не можем да проведем сами сухопътна операция

Турция заяви, че не може да ръководи сухопътна операция срещу джихадистите в Сирия сама на фона на разговори за установяване на буфер...

Хейгъл говори пред журналисти вчера, когато започна шестдневна обиколка в три страни от Южна Америка. Първата му спирка е Колумбия, като след това ще посети Чили и Перу, където ще участва в конференция на министри на отбраната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка