САЩ искат енергийна диверсификация на България и евроатлантическа интеграция на Македония

18299
САЩ искат енергийна диверсификация на България и евроатлантическа интеграция на Македония

САЩ подкрепят диверсификацията на газовите доставки за България чрез изграждането на интерконектор на нашата страна с Гърция. Вашингтон иска решаването на спора за името между Скопие и Атина. Това заяви американският помощник-държавен секретар по въпросите на Европа и Евразия Виктория Нюланд, предаде БГНЕС.

Виктория Нюланд предложи и конкретни мерки за помощ на Балканите, които да намалят зависимостта си от руския газ, доставян през Украйна. "За тази цел САЩ подкрепят изграждането на интерконекторната връзка между България и Гърция и по този начин ще се позволи на България да получава газ, внасян през терминалите за втечнен природен газ на територията на Гърция, както и планът за изграждане на още един подобен терминал на остров Крък", каза тя.

Спорът за името между властите в Скопие и Атина трябва да бъде решен. Това ще позволи на Македония да се присъедини към НАТО и Европейския съюз, каза помощник-държавният секретар Нюланд. Според нея решението на спора ще бъде от полза и на самата Гърция.

"Надявам се да продължим преговорите с гръцкото правителство и да решим дългогодишния спор, който блокира членството на Македония в ЕС и НАТО. Надяваме се, че ще се намери добро решение, защото решението на този спор не е само в интерес на стабилността на Македония и целите Балкани, но и на самата Гърция", каза тя по време на дискусия, провела се в Института "Брукингс" в Ню Йорк.

Помощник-държавният секретар смята, че стабилността на Балканите зависи от продължаването на политиката на отворени врати на НАТО и ЕС. Говорейки за откритите балкански въпроси Нюланд поиска през 2015 г. да бъде постигнат напредък и при решаването на статута на остров Кипър.

Ципрас се е съгласил името на Македония да не съдържа "Македония"?

Новият гръцки премиер Алексис Ципрас и коалиционният му партньор Панос Каменос са постигнали съгласие за Македония, пише днес македонск...

НАТО трябва да разположи командни пунктове и да създаде войски за бързо реагиране в шест европейски страни, заяви Виктория Нюланд.

"Ние трябва възможно най-бързо да създадем командни и контролни центрове във всичките шест страни по фронтовата линия", подчерта дипломатката, без обаче да уточни кои са въпросните държави. Според Нюланд всичките страни от НАТО трябва да изпълняват взаимните задължения и да дадат своя принос за създаването на нови "сили за бързо реагиране, които бързо да отговарят на предизвикателствата в проблемни точки".

Тя подчерта, че НАТО е отбранителна организация, чиято цел е да се противопоставя на агресии, но че ако тази политика не работи, съюзът трябва да бъде в готовност. Призовавайки страните от НАТО да изпълняват задълженията си за принос в съюза, Виктория Нюланд призна, че някои членки "вече са готови да се изплъзнат" от ангажиментите си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com